FX Weekly – Minder monetaire verruiming

door: Georgette Boele

  • Commentaar van centrale banken zorgde voor actie op valutamarkten
  • Niet alleen de Fed verkrapt haar monetaire beleid…
  • …andere centrale banken lijken dit pad ook te zijn ingeslagen
  • Dit steunde de euro, het pond en de Canadese dollar…
  • …terwijl de Amerikaanse dollar aan terrein verloor
  • De Amerikaanse macro-economische cijfers zijn nu heel belangrijk voor de richting van de dollar…
  • …en teleurstellende cijfers kunnen de dollar verder omlaag duwen
170630-FX-Weekly.pdf (64 KB)
Download

Belangrijke centrale banken lijken in richting de Fed te bewegen…

Deze week lag het aandachtsgebied van valutamarkten op mogelijk minder monetaire verruiming van de grootste centrale banken. Deze geluiden kwamen vanuit de ECB conferentie in Sintra (Portugal) waar onder andere de presidenten van de ECB (Mario Draghi), Bank of England (Mark Carney) en Bank of Canada (Stephen Poloz) aanwezig waren. Zij lieten allen een minder verruimingsgezind commentaar horen en dat zorgde voor een stijging van de euro, het Britse pond en Canadese dollar ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Fed-voorzitter Janet Yellen gaf ook commentaar deze week. Dat kwam er in het kort op neer komt dat de Fed doorgaat met haar huidige beleid van het geleidelijk verhogen van de beleidsrente.

…waardoor de Amerikaanse dollar zakt

Een veel gehoorde vraag is waarom de Amerikaanse dollar terrein verliest als de Fed doorgaat met rente verhogen. Ten eerste begint het bij beleggers op financiële markten nu door te dringen dat er zo langzamerhand een einde begint te komen aan het alsmaar verruimen van het monetaire beleid door andere centrale banken. De Fed was de eerste belangrijke centrale bank die begon met het verkrappen van het monetaire beleid. Hierdoor steeg de dollar. Nu andere centrale banken hetzelfde pad lijken te hebben gekozen, is de dollar zijn voorsprong kwijt en stijgen de andere valuta’s. Dit komt bijvoorbeeld tot uiting in het naar elkaar toelopen van de rendementen op staatsobligaties van verschillende landen. Wat ook een belangrijke factor is geweest is dat beleggers een stijging van de euro niet aan zagen komen en daarom daarop niet gepositioneerd waren (vooral in de valuta-optiemarkt). De totale netto-long posities in euro zijn misschien vanuit historisch oogpunt relatief groot. Als ze echter vergeleken worden met de omvang van de historische netto-short posities valt dit mee. Op korte termijn zal de opwaartse druk in EUR/USD nog wat toenemen omdat beleggers achter het net hebben gevist. We denken dat EUR/USD op korte termijn zou kunnen stijgen tot het een niveau van 1,16-1,17. Onze prognoses voor eind dit jaar en eind volgend jaar zijn 1,15 en 1,20 respectievelijk.

Commentaar Mark Carney zorgt voor herstel in het pond

Vorige week zei Mark Carney nog dat monetaire verkrapping er voorlopig niet inzit. Deze week zei hij echter dat het verminderen van monetaire verruiming waarschijnlijk noodzakelijk is. Hierdoor is de kans op een renteverhoging toegenomen. Op dit moment zijn wij onze scenario’s voor de Bank of England aan het bekijken. We denken dat er redenen zijn voor de Bank of England om voorzichtig te werk te gaan. Ten eerste, inflatie is boven het target maar dit is het gevolg is van zwakte in het pond. Inflatie zou op een gegeven moment weer kunnen dalen. Ten tweede is de economische groei aan het afnemen en er blijven Brexit-risico’s voor de economie. Als gevolg van het commentaar van Mark Carney, is het pond tot het niveau van 1,30 gestegen tegenover de Amerikaanse dollar. Verder is EUR/GBP weer gezakt onder het niveau van 0,88.

Volgende week is belangrijk voor de Amerikaanse dollar

Volgende week is een cruciale week voor de Amerikaanse dollar omdat er veel belangrijke cijfers over de Amerikaanse economie uitkomen. Daarnaast spreken een aantal Fed beleidsmakers en komen de notulen van de Fed-vergadering van 14 juni uit. Mochten deze cijfers of het commentaar van de beleidsmakers niet aan de verwachtingen voldoen en teleurstellen (dit hoeft niet in te houden dat cijfers slecht zijn), dan zal de verzwakking van de Amerikaanse dollar nog even doorgaan. In het huidig beleggersklimaat zullen sterker dan verwachte Amerikaanse cijfers in verhouding minder invloed hebben. Dit houdt in dat een sterk herstel van de dollar op dit moment niet waarschijnlijk is.