FX Weekly – ECB en verkiezingen VK

In deze publicatie: Amerikaanse cijfers geven weinig richting aan de dollar, terwijl de euro nog steeds veerkrachtig is. Mocht de ECB tegen onze verwachting in verruimingsgezind blijven, dan kunnen winstnemingen de euro omlaag duwen. Het pond is ook veerkrachtig, net voor de Britse verkiezingen

170602-FX-Weekly.pdf (153 KB)
Download

Cijfers geven weinig richting aan de dollar…

Deze week zijn er veel cijfers uitgekomen over de Amerikaanse economie, maar ze hebben weinig richting kunnen geven aan de Amerikaanse dollar. Beter dan verwachte cijfers (BBP-groei, Chicago inkoopmanagersindex en ADP werkgelegenheidsrapport) zorgden niet voor een waardestijging van de munt. Dit geeft aan dat beleggers momenteel weinig zin hebben om de dollar te kopen. EUR/USD bleef in de buurt van 1,12 deze week.

…en de euro is nog steeds veerkrachtig…

Ondanks het commentaar van Mario Draghi dat de monetaire verruiming voorlopig nog even doorgaat, is de euro niet verzwakt. Ook de lager dan verwachte inflatiecijfers in de eurozone konden de euro niet onder druk zetten. Dit geeft aan dat beleggers vertrouwen hebben in de euro. Dit vertaalt zich ook in de sterke stijging van de speculatieve long posities in de futures markt. De net-long posities zijn terug op het niveau van eind 2013 (de vorige piek). Volgende week komt de ECB bijeen om een besluit te nemen over het monetaire beleid. Wij verwachten dat de ECB zal aangeven dat monetaire verruiming niet langer noodzakelijk is (neutrale bias). Het is in principe mogelijk dat de ECB hier niet toe overgaat en dat ze blijft aangeven dat de economie (nog) niet zonder monetaire verruiming kan. In dat geval kan het beleggerssentiment ten aanzien van de euro omslaan naar negatief. Dit zou kunnen leiden tot een neerwaartse aanpassing van de verwachtingen over tapering (terugdraaien obligatie-aankopen) door de ECB. Beleggers zullen dan waarschijnlijk winst nemen op hun long euro posities ten opzichte van de dollar, yen en sterling. Het is mogelijk dat EUR/USD dan terugvalt naar 1,10 maar we verwachten dit niet.

…net als sterling

Deze week heeft het pond het verrassend goed gedaan ondanks de toegenomen onzekerheid over de Lagerhuisverkiezingen op 8 juni. De laatste weken heeft de partij van premier Theresa May (conservatieven) volgens de peilingen wat van haar riante voorsprong ingeleverd. Ons basisscenario blijft dat de conservatieven de verkiezingen met ruime meerderheid zullen winnen. Dit is in de prijs van het pond verdisconteerd, dus de marktreactie zal waarschijnlijk gering zijn. Mocht dit niet het geval zijn en een hung parlement het resultaat zijn, dan kan sterling hier sterk op reageren. In deze situatie zouden beleggers ervan uit kunnen gaan dat een Brexit soepeler gaat verlopen of dat de kans op Brexit is afgenomen. In beide situaties verwachten wij dat het pond zal stijgen en speculatieve short posities verder afgebouwd zullen worden.