Macro Weekly – Politiek of economie?

door: Han de Jong

  • De benoeming van Robert Mueller die de Russische connecties van Trump’s entourage gaat onderzoeken, kan de politieke turbulentie enigszins tot bedaren brengen
  • De Amerikaanse (en wereld)economie is goed bestand tegen politieke onzekerheid, maar een afzettingsprocedure zou een negatief effect hebben op het sentiment en de economie
  • Europa en Japan doen het goed; groei in China voorbij hoogtepunt
Macro-Weekly-22-mei-2017.pdf (101 KB)
Download

De politieke ontwikkelingen in de VS hebben de afgelopen dagen de stemming op belangrijke aandelenmarkten sterk negatief beïnvloed. De benoeming van het voormalige hoofd van de FBI, Robert Mueller kan de gemoederen misschien iets tot bedaren brengen. Hij wordt speciaal aanklager in het onderzoek naar mogelijke banden tussen president Trump en zijn entourage en Rusland. De situatie rond president Trump is echter volatieler geworden en volgens commentatoren moet rekening worden gehouden met een afzettingsprocedure. Hiervoor is echter een tweederde meerderheid nodig in de Senaat, waar de Republikeinen 52 van de 100 zetels in handen hebben. Mueller’s onderzoek gaat ongetwijfeld tijd kosten en een afzettingsprocedure lijkt op korte termijn dan ook niet waarschijnlijk. Deze situatie krijgt echter zeker gevolgen voor de beleidsvorming. Toen Trump werd gekozen tot president, werd gehoopt dat hij een beleid zou voeren dat positief zou zijn voor de economie, onder meer door stimuleringsmaatregelen en belastinghervormingen. Het is echter moeilijker gebleken dan verwacht om de plannen door het Congres te krijgen en de recente politieke complicaties maken het er niet makkelijker op voor Trump om zijn beleidsagenda uit te voeren.

De economie heeft niet veel stimulering nodig

Hoe belangrijk is dit eigenlijk? Het kan gevolgen het sentiment beïnvloeden, maar de economie zelf draait redelijk. De BBP-cijfers over het eerste kwartaal waren weliswaar zwak, maar andere indicatoren geven aan dat de groei in een redelijk tempo doorzet. De arbeidsmarkt trekt verder aan en de huizenmarkt doet het goed. Onlangs gepubliceerde uitkomsten van enquêtes over het ondernemersvertrouwen geven een enigszins wisselend beeld te zien. De Empire State index, die het vertrouwen in het district van de New York Fed meet, stelde teleur met een daling van 5,2 in april naar -1,0 in mei. De Philly Fed index zorgde daarentegen voor een positieve verrassing, met een stijging van 20,0 in april naar 38,8 in mei. Belangrijker is wellicht de sterke toename van de industriële productie in april. Dit is een van de ‘harde cijfers’ die zich tot nu toe zwakker ontwikkelden dan de verschillende vertrouwensindicatoren al enige tijd deden verwachten. De productie groeide in april echter met 1,0% m-o-m, na een toename van 0,4% in maart. Dit is hoopgevend.

Omdat de Amerikaanse economie het redelijk goed doet, lijkt de toekomstige ontwikkeling niet af te hangen van beleidsinitiatieven. Stimuleringsmaatregelen zouden de bedrijvigheid een impuls geven, maar de economie zit niet echt te springen om een flinke duw in de rug. Ik denk dan ook dat de economie bestand is tegen het huidige politieke tumult. De situatie verandert echter als het tumult verder toeneemt. Een afzettingsprocedure heeft ongetwijfeld een negatieve uitwerking op het sentiment en mogelijk ook op de ontwikkeling van de economie.

Chinese groei voorbij hoogtepunt; kracht Japan en Europa houdt aan

In de rest van de wereld zijn de afgelopen dagen niet veel belangrijke nieuwe cijfers bekendgemaakt. De Japanse economie groeide in het eerste kwartaal harder dan verwacht met 2,2% k-o-k en blijft ook in de komende periode waarschijnlijk in een behoorlijk tempo groeien. De nieuwste cijfers uit China bevestigen de recente trends: de groei begint na een sterk eerste kwartaal wat af te nemen. De toename van de detailhandelsomzet is in april iets afgezwakt: 10,7% j-o-j, tegenover 10,9% in maart. De groei van de industriële productie is vertraagd van 7,6% j-o-j in maart naar 6,5%.

De ZEW-index voor de eurozone, die het vertrouwen van analisten weergeeft, steeg van 26,3 in april naar 35,1 in mei. Ook de ZEW-index voor Duitsland was sterk: de component die de huidige situatie meet, steeg van 80,1 naar 83,9 en de component die de verwachtingen weergeeft, verbeterde van 19,5 naar 20,6. Deze indicator is niet bijzonder belangrijk, maar geeft wel aan dat de groei aanhoudt.