FX Weekly – Pas op de plaats

door: Georgette Boele

  • De stijging van EUR/USD is tijdelijk tot stilstand gekomen
  • Macro-economische cijfers uit de VS zetten de toon volgende week
  • Opwaarts potentieel Canadese dollar
170526-FX-Weekly.pdf (122 KB)
Download

Cijfers moeten richting geven aan de dollar…

In de periode van 11 mei tot 23 mei is EUR/USD met ongeveer 4% gestegen. Echter sinds 23 mei maakt de koers pas op de plaats. Dit komt voornamelijk doordat valutamarkten wachten op nieuwe impulsen. De recente Amerikaanse macro-economische cijfers laten een gemengd beeld zien. Daar komt bij dat notulen van de vergadering van de Amerikaanse centrale bank grotendeels in lijn waren met de verwachtingen. Volgende week zullen veel belangrijke Amerikaanse macro-economische cijfers uitkomen. Dit zou meer richting moeten geven aan de Amerikaanse dollar. Onze visie is dat de Amerikaanse economie het goed blijft doen en dat sterkere cijfers volgende week in dat plaatje passen. Sterker dan verwachte macro- economische cijfers kunnen zorgen voor een herstel van de dollar. EUR/USD zou dan richting 1,10 kunnen zakken. Speculatieve net-long dollar posities in de futures market zijn deels afgebouwd.

EUR net-short posities gedraaid naar net-long

Recent zijn de speculatieve posities in de euro van net-short naar net-long gedraaid (zie de grafiek hieronder. Dit is de eerste keer sinds 2014. Dit is een weerspiegeling van het feit dat het optimisme van beleggers over de euro duidelijk is teruggekeerd.

Wel zijn sinds 2008 beleggers geneigd om eerder net-short posities op te bouwen dan net-long posities. Mocht deze tendens aan het veranderen zijn, dan zouden de speculatieve net-long posities in de euro verder kunnen toenemen en langer kunnen blijven bestaan. Het zou ook bevestigen zijn dat de trend ten aanzien van EUR/USD is gedraaid naar positief. Op 24 april steeg EUR/USD al boven het 200-daags voortschrijdend gemiddelde (een goede maatstaf voor de langetermijntrend). Dus ondanks de pas op de plaats en de toename van speculatieve posities denken we dat het opwaarts potentieel van de euro nog aanwezig is. Wel zou de beweging langzamer kunnen gaan en er kan af en toe een korte periode van zwakte zijn (als bijvoordbeeld eurozone kerninflatie volgende week lager is dan verwacht). We hebben er vertrouwen in dat onze eindejaarsvoorspelling van EUR/USD 1,15 dit jaar gehaald wordt.

Opwaarts potentieel Canadese dollar

De ruim 6% daling van de olieprijs op 25 mei (dag van besluit over reductie olieproductie) heeft deels doorgewerkt in valuta’s van olie-exporterende landen. De Noorse kroon en de Canadese dollar zijn echter aardig veerkrachtig geweest. Sinds gisteren zijn ze met minder dan 1% gedaald. Dit komt voornamelijk doordat de economieën van beide landen aan het verbeteren zijn. In het geval van de Canadese dollar zijn short posities omvangrijker dan ooit. Hierdoor bevinden de net-short (longs minus shorts) posities zich ook op een recordniveau. Onze olie-analist verwacht dat olieprijzen zullen stijgen naar 60 USD per barrel aan het einde van jaar. Hierdoor en door zwakte van de Amerikaanse dollar zouden beleggers een aanzienlijk aantal net-short posities in de Canadese dollar van de hand kunnen doen. Als gevolg hiervan zal de munt flink kunnen appreciëren. Onze eindejaarsprognose in USD/CAD is 1,32. Onze prognose voor eind 2018 is 1,24.