FX Weekly – Herstel dollar gaat nog door

door: Georgette Boele

  • Herstel van de Amerikaanse dollar…
  • …en neerwaartse druk op het pond
  • Scandinavische valuta’s doen het relatief goed
170512-FX-Weekly.pdf (64 KB)
Download

Herstel van de dollar…

Van de belangrijke valuta’s heeft de Amerikaanse dollar het deze week het best gedaan. Goede Amerikaanse macro-economische cijfers en iets hogere rendementen op Amerikaanse staatsobligaties (en reële rentes) hebben de dollar een steun in de rug gegeven. Ook heeft geholpen dat de Franse presidentsverkiezingen nu achter de rug zijn. De ruime overwinning van Macron leidde tot winstnemingen in de euro. Nu deze gebeurtenis achter de rug is, keert de aandacht terug naar de ontwikkelingen in de VS en de verwachte renteverhogingen door de Amerikaanse centrale bank. We verwachten betere Amerikaanse macro-economische cijfers in de komende weken; functionarissen van de Fed zullen waarschijnlijk blijven aangeven dat de rente verder omhoog kan dit jaar. Als gevolg hiervan verwachten we dat EUR/USD richting 1,05 gaat dalen.

…en enige neerwaartse druk op het pond

De afgelopen weken is de stemming ten aanzien van het pond positief geweest. Beleggers hebben een deel van hun net-short posities afgebouwd. Op een gegeven moment gingen beleggers er echter van uit dat de centrale bank een signaal zou geven dat de rente in de toekomst verhoogd kan worden. Voorzitter Mark Carney zei tijdens een persconferentie dat het beleidscomité ervan uitgaat dat Brexit eenvoudig zal gaan en dat beleidsmakers waarschijnlijk de rente sneller gaan verhogen dan beleggers nu verwachten. Ondanks dit commentaar daalde het pond. Dit komt doordat beleggers nog duidelijker signalen hadden verwacht en dat de Bank of England haar verwachtingen voor de inflatie op middellange termijn verlaagde. Wij gaan ervan uit dat de Brexit-onderhandelingen moeizaam zullen verlopen en dat de Bank of England dit en volgend jaar haar rente niet zal wijzigen. De recente neerwaartse druk op het pond komt niet als een verrassing nadat de munt eerder dit jaar in waarde was gestegen. Een pas op de plaats past in ons scenario van een herstel van de Amerikaanse dollar ten opzichte van het pond. We denken dat GBP/USD kan dalen tot 1,25. We verwachten echter geen grote daling van het pond. Beleggers zullen waarschijnlijk elke verzwakking van het pond aangrijpen om een deel van de grote net-short posities van de hand te doen.

Scandinavische valuta’s doen het goed

Zowel de Noorse als de Zweedse kroon heeft het deze week goed gedaan ten opzichte van de euro. Het herstel van de olieprijs was de belangrijkste reden voor de stijging van de Noorse munt tegenover de euro. De Zweedse kroon werd gesteund door hoger dan verwachte inflatiecijfers. Eerder vandaag hebben we een FX-Watch uitgebracht waarin de Zweedse kroon centraal staat. Deze munt is de meest ondergewaardeerde van de belangrijkste valuta’s. Tot nu toe is de Riksbank heel succesvol geweest in het tegengaan van verwachtingen dat het monetaire beleid minder verruimingsgezind wordt en dat de Zweedse kroon daardoor zou stijgen. We denken dat vroeg of laat deze valuta zal appreciëren als marktpartijen toch gaan verwachten dat het beleid minder verruimend wordt. Dit zal waarschijnlijk eerder zijn dan beleggers nu vermoeden (zie rapport       FX Watch – Swedish krona: Strengthening is just a matter of time).