FX Weekly – Grondstoffen zetten de toon

door: Georgette Boele

  • Lagere grondstofprijzen drukken valuta’s grondstoflanden
  • Verruimingsgezinde Norges Bank zet de kroon onder druk
  • We hebben onze visie op het monetaire beleid en de Noorse kroon bijgesteld…
  • …maar we blijven optimistisch over deze munt
  • De dollar probeert het hoofd boven water te houden versus de euro
170505-FX-Weekly.pdf (154 KB)
Download

Nervositeit op grondstofmarkten beïnvloedt valutamarkten…

Deze week zijn de valuta- en grondstofmarkten in rep en roer. Eerder deze week bleek de inkoopmanagersindex in China voor april zwakker te zijn dan verwacht. Hierdoor sloeg de stemming op de grondstofmarkten om. Beleggers maken zich nu zorgen over een mogelijke verzwakking van de Chinese economie. Dit zou kunnen leiden tot een lagere vraag naar grondstoffen. Verder zijn beleggers bezorgd dat de OPEC de productieovereenkomst niet verlengt waardoor het olieaanbod flink zou kunnen stijgen. Als gevolg van deze ontwikkelingen gingen grondstofprijzen hard onderuit. Deze prijsdalingen trokken ook valuta’s van grondstofexporterende landen omlaag. De Russische roebel, Zuid-Afrikaanse rand, Colombiaanse peso, Chileense peso, Australische dollar, Noorse kroon en Canadese dollar lagen onder vuur.

…een verruimingsgezinde Norges Bank zorgt voor druk op de Noorse kroon

De Noorse kroon was ook uit de gratie omdat de centrale bank verruimingsgezind klonk, ondanks dat ze de beleidsrente niet wijzigde. Sinds 22 februari is de Noorse kroon met bijna 8% verzwakt ten opzichte van de euro. De daling van deze wisselkoers kwam vooral door de lagere olieprijs en omdat nu minder marktpartijen verwachten dat de centrale bank dit jaar de rente nog gaat verhogen. Afgenomen bezorgdheid over de politieke risico’s in Europa en een lager verschil tussen rendementen op Duitse en Noorse staatsobligaties zorgden ook voor neerwaartse druk op de kroon. De huidige ontwikkelingen hebben ertoe geleid dat we onze visie op het monetair beleid in Noorwegen en de Noorse kroon hebben bijgesteld. We verwachten nu dat de centrale bank pas begin volgende jaar de rente gaat verhogen. Onze nieuwe eindejaarsramingen voor EUR/NOK voor 2017 en 2018 zijn 9,25 (was 8,5) en 9,50 (was 8,0). Ondanks de neerwaartse risico’s op de korte termijn verwachten wij een herstel van de kroon later in het jaar en een stijging volgend jaar. De belangrijkste redenen hiervoor zijn het door ons verwachte herstel van de olieprijs, onze verwachting dat de Norges Bank veel eerder dan de ECB de rente gaat verhogen en de sterke structuur van de Noorse economie (overschot op de lopende rekening, overschot op de overheidsbegroting en flinke economische groei). Bovendien is de Noorse kroon naast de Zweedse kroon een van de meest ondergewaarde belangrijke valuta als je kijkt naar koopkrachtpariteit.

…en de dollar probeert het hoofd boven water te houden versus de euro

Ondanks dat de Amerikaanse centrale bank optimisch is gebleven over de economie en een renteverhoging van 25 bp. in juni zo goed als is ingeprijsd, heeft de Amerikaanse dollar het afgelopen week relatief slecht gedaan ten opzichte van de euro. Het lijkt erop dat beleggers anticiperen op zwakkere Amerikaanse cijfers (dan eerder verwacht) en vooruitlopen op een overwinning van Macron bij de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Frankrijk. Mocht de uitkomst zijn als verwacht, dan zou er winstneming op posities kunnen plaatsvinden. Dat zou de euro iets onder druk zou kunnen zetten ten opzichte van de dollar.