Wat de woningbouw kan leren van de kantorenmarkt

door: Madeline Buijs

De kantorenmarkt als voorloper en goed voorbeeld. Wie had dat een paar jaar geleden gedacht? Het dal was diep, als gevolg van de bouwdrift in de jaren voor de crisis. De leegstand liep sterk op en het leek alsof er nooit meer nieuwe kantoren gebouwd zouden worden. Nu wil ik niet zeggen dat de crisis volledig voorbij is en de bomen weer tot in de hemel groeien, maar de kantorenmarkt staat aan het begin van een flinke omslag.

En dat is dit keer niet zichtbaar in de bouw van veel nieuwe, grote kantoren. Nee, de kantorenmarkt loopt voorop in de duurzaamheidsslag die de gebouwde omgeving zal moeten maken. Eerlijk is eerlijk: de overheid helpt hierbij een handje door (minimaal) energielabel C voor kantoren per 2023 te verplichten en energielabel A per 2030. En de straf is hoog: wanneer een kantoor het verplicht gestelde energielabel niet heeft, mag het niet meer verhuurd worden. Inmiddels komt er wel wat kritiek op de maatregel, maar ik vind de kritiek wat laat. Want de maatregel is al in november vorig jaar aangekondigd.

Ik vind het een goede maatregel, die breder uitgerold mag worden. Zowel voor andere utiliteitsgebouwen, als voor woningen. Ik geloof ook dat dit uiteindelijk zal gebeuren, aan de hand van de ervaringen met verduurzaming in de kantorenmarkt. Vermoedelijk vindt deze verduurzaming eerst plaats bij andere utiliteitsgebouwen (bijvoorbeeld bedrijfshallen of winkels), en dan bij woningen. Zoals bekend zijn woningen een stuk lastiger te verduurzamen dan grote utiliteitsgebouwen. Zo kan het leergeld van de verduurzaming van utiliteitsgebouwen gebruikt worden bij de verduurzaming van woningen. Dit komt vooral bij koopwoningen van pas. Want hoe minder geld particulieren aan de verduurzaming hoeven uit te geven, hoe eerder ze de stap zullen wagen. Zo wordt het wel haalbaar om verduurzaming te verplichten. En kan de woningbouw nog wel wat leren van de kantorenmarkt.

Deze column verscheen eerder in Cobouw op 20 april 2017