Vlog 3 ‘Bank op de Bouw’ – Metisse

door: Petran van Heel , Bram van Amerongen

Vlog ‘Bank op de Bouw’

Binnen ABN AMRO hebben we vanuit de sector Bouw een serie korte en informatieve video’s (vlogs) gemaakt waarin een klant uit de bouw- of vastgoedsector centraal staat. In iedere aflevering bezoeken we een bouwplaats en komt dé Bank op de Bouw. We laten ondernemers aan het woord die innovatief en/of duurzaam ontwerpen en bouwen. Eerder sprak de Architekten Cie over circulair ontwerpen en New Horizon over urban mining. Aansprekende thema’s, voor u en voor ons.

Vlog 3 – VRK Isolatie & Akoestiek

In deze vlog staat de circulaire economie weer centraal. We doen dat in het nieuwe ABN AMRO paviljoen dat op dit moment gebouwd wordt voor ons hoofdkantoor op de Zuidas in Amsterdam. Dit paviljoen is ontworpen, en wordt gebouwd, volgens de principes van de circulaire economie. Het is een interessant en leerzaam proces waar over alle details en materialisering echt anders nagedacht wordt. Hiervoor hebben we voor onszelf een systematiek opgezet die elk onderdeel van het ontwerp langs de ‘circulaire meetlat’ legt.

In deze ‘Bank op de Bouw’ gaan we in gesprek met Ed Adriaans van VRK Isolatie en Akoestiek. Dit keer met een focus op ‘recycling’, of eigenlijk ‘upcycling’. Ed heeft 16.000 spijkerbroeken verwerkt tot isolatiemateriaal voor het circulaire paviljoen. Daar heeft hij wel wat hulp bij gehad.

De spijkerbroeken zijn namelijk verzameld bij mij en al mijn ABN AMRO collega’s. Wekenlang stonden er in onze kantoren grote pallets en hingen er overal posters. Op die posters het verzoek je oude spijkerbroeken te doneren voor de isolatie van het nieuwe paviljoen. Duizenden ABN AMRO collega’s hebben hier gehoor aan gegeven. Dat heeft gezorgd voor veel erkenning van het begrip circulaire economie en er wordt uitgekeken naar dat mooie denim blauwe plafond. Op deze manier hebben we allemaal een bijdrage kunnen leveren aan een betere bank én een circulair paviljoen.

Zelf heb ik niet alleen een eigen spijkerbroek ingeleverd, ook vrouw en kinderen hebben de actie ondersteund met een oude jeans. Voor de kinderen een leerzame ervaring dat dingen ook een tweede leven kunnen hebben, niet perse als het zelfde ding. Jong geleerd, oud gedaan. En natuurlijk vinden ze het heel erg grappig dat hun spijkerbroekjes aan ons plafond hangen. Ze kunnen niet wachten tot het paviljoen aanstaande zomer open gaat. Dan is iedereen hier welkom!

Wilt u ook weten waar onze spijkerbroeken gebleven zijn, bekijk dan de korte video en leer meer over circulair ontwerpen en ‘een andere manier van denken’ in de bouw.

 

ABN AMRO en de circulaire economie

ABN AMRO experimenteert zelf met de mogelijkheden van die circulaire economie, ook in de bouw. Zo zijn we vorig jaar begonnen met de bouw van een circulair paviljoen tegenover ons hoofdkantoor op de Zuidas in Amsterdam en kopen we zoveel mogelijk circulair in.

In een circulaire economie gaan we zuiniger om met onze slinkende voorraad grondstoffen door producten zo veel mogelijk te recyclen. Anders dan in het huidige lineaire model – waarin we spullen maken, gebruiken en weggooien – ontwerpen we nieuwe producten op zo’n manier dat we ze makkelijker kunnen hergebruiken. Dat telt zeker ook voor de bouw. Met duurzame productie stoten we bovendien minder broeikasgassen uit. Alles bij elkaar opgeteld: circulair produceren leidt tot een beter milieu, een gezondere samenleving en een duurzamere economie.

Het paviljoen is duurzaam van fundering tot dak en van ontwerp tot exploitatie. De kennis die we op gaandeweg opdoen, delen we graag (zie ook onze website).Voor de medewerkers van het hoofdkantoor is de voortgang vanuit het raam te volgen, anders biedt de webcam van het project, of de site van BAM bouwt Mahler, uitkomst. Mocht u meer informatie willen, neem dan gerust contact op.