FX Weekly – Het pond zit in de lift

door: Georgette Boele

In deze publicatie:

Het pond zit in de lift na het uitschrijven van vervroegde verkiezingen in het VK. Op korte termijn zal de opwaartse druk aanwezig blijven en de kans op een scherpe stijging is aanzienlijk toegenomen. We handhaven echter onze ramingen omdat we een herstel van de Amerikaanse dollar verwachten en een gematigde stijging van de euro later in 2017. Volgende week verschijnt de FX Weekly niet.

170420-FX-Weekly.pdf (154 KB)
Download

Het pond zit in de lift…

Sinds eind vorige week is het pond met ruim 2,5% gestegen ten opzichte van de Amerikaanse dollar en met 1,5% ten opzichte van de euro. Eerder deze week kondigde minister-president May aan dat er vervroegde verkiezingen komen op 8 juni. Ondanks dat de politieke onzekerheid is toegenomen, heeft het pond hier toch van kunnen profiteren. Dit komt doordat beleggers redeneren dat deze politieke onzekerheid niet slechter is dan een harde Brexit. Er is zelfs enige hoop dat Brexit misschien niet doorgaat. Kortom, het pond herstelde aanzienlijk. De mate waarin dat gebeurde en de snelheid van de beweging kunnen voornamelijk toegeschreven worden aan de zeer grote uitstaande speculatieve short posities in het pond. We hebben in het verleden meerdere malen aangegeven dat de kans op herstel van het pond flink was toegenomen en dat het pond goedkoop is als je naar de koopkrachtpariteit kijkt. Doordat het pond niet verder omlaag wilde, besloten beleggers een deel van hun short posities in het pond van de hand te doen waardoor de munt in waarde steeg. GBP/USD is boven het niveau van december 2016 gekomen en boven het tweehonderd daags voortschrijdend gemiddelde. Dit zijn positieve ontwikkelingen die beleggers met short posities in het pond alleen maar nerveus maken.

De daling van EUR/GBP is echter tot stilstand gekomen, net boven het dieptepunt in december 2016 van 0,8305. Op korte termijn verwachten we dat het pond het goed blijft doen. Mochten beleggers meer short posities van de hand doen dan kan GBP/USD zonder problemen boven 1,30 stijgen en EUR/GBP onder 0,83 dalen. De vooruitzichten voor deze koers hangen wel mede af van de uitkomst van de Franse presidentsverkiezingen waarvan de eerste ronde zondag a.s. is.

…maar we handhaven onze ramingen

Ondanks de opwaartse druk op het pond op de korte termijn, denken wij dat het te vroeg is om onze voorspellingen aan te passen. Daarom handhaven onze prognose voor eind 2017 van GBP/USD (1,25) en EUR/GBP (0,88). We verwachten dat de Amerikaanse dollar nog wat gaat herstellen, mochten Amerikaanse macro-economische cijfers beter zijn dan verwacht en renteverhogingen door de Fed weer in de belangstelling komen. We verwachten dat Emmanuel Macron uiteindelijk als winnaar van de Franse presidentsverkiezingen uit de bus zal komen. Dit zou de euro moeten steunen ten opzichte van het pond. De euro zal ook appreciëren door verwachtingen over een minder verruimend monetair beleid van de ECB. Voor 2018 verwachten een sterk herstel van het pond, voornamelijk ten opzichte van de Amerikaanse dollar.