Domoor

door: Hein Schotsman

Ik schrijf in deze column over van alles, maar nooit over waarover het zou moeten gaan. Dit blad is bedoeld voor Nederlandse exporteurs; dus is het logisch om over uitvoer te schrijven. Maar telkens val ik weer voor de verleiding om uit te weiden over randverschijnselen. En dan kom ik bij onderwerpen als de euro, vluchtelingen en Johan Cruijff terecht. Dat moet anders. Deze keer dus de vraag: hoe ontwikkelt de uitvoer zich. Dat is een serieus onderwerp, want meestal is de uitvoer de aanjager van onze economische groei. Ik hoef het bovendien niet zelf te bedenken. Mijn collega Nico Klene is een bedreven analist van onze export. Lees maar zijn publicatie: Uitvoer, de betrouwbare groeimotor (https://insights.abnamro.nl/2016/12/nederlandse-economie-in-zicht-uitvoer-de-betrouwbare-groeimotor/). Hij concludeert dat de export de afgelopen twintig jaar zorgde voor ongeveer de helft van onze economische groei. Dat is een ingewikkelde berekening. Uitvoer is uitvoer zou je denken, maar dat is te simpel. Het maakt voor de werkgelegenheid veel verschil of een uitgevoerd product in Nederland is gemaakt of dat importgoederen hier overgeladen worden en het land weer verlaten. Daar moet je voor corrigeren. Volgens het CBS verdienen we het meest aan de export van machines en machineonderdelen, gevolgd door aardgas. Het is trouwens maar net wat je bij elkaar veegt. Als ik alle agrarische bedrijfstakken op één hoop gooi, is dat de absolute ‘grootverdiener.’

Mijn collega laat ook zien hoe belangrijk de uitvoer was na de kredietcrisis. De binnenlandse bestedingen hebben het in de jaren na 2009 lang laten afweten. Maar de uitvoer is sinds 2010 continue gegroeid. Gemiddeld bedroeg de groei in de periode tussen 2010 en 2016 4,8%.

Voor onze prognose van de Nederlandse uitvoer kijken we o.a. naar de verwachtingen voor de economische groei in de VS en de eurozone. Voor de VS verwachten we in 2017 aantrekkende groei; voor de eurozone ruwweg stabilisatie. Ook de wisselkoers spreekt een woordje mee. We vermoeden dat de dollar in de loop van dit jaar duurder wordt als de Amerikaanse centrale bank de rente verder verhoogt terwijl dat bij ons niet gebeurt. Mooie groeicijfers en een duurdere dollar: een prima kader voor opnieuw een goed jaar voor onze uitvoer. We ramen een groei van 4%.

En vervolgens heb ik toch weer die neiging om op risico’s voor deze prognose te wijzen en over politiek te schrijven. Als de vrijhandel aan banden wordt gelegd, als er importheffingen komen, als consumenten onzeker worden door verkiezingsuitslagen: allemaal potentiële vergelers van onze prachtige export-story. We kunnen het zomaar verknollen. Variërend op wat een Amerikaanse presidentskandidaat ooit zei: it is the politics, stupid.

 

Deze column is eerder gepubliceerd in Globe – Magazine voor Internationaal Ondernemen (editie april 2017).