#Stembuzz – Herziening pensioenstelsel: ‘O Nederland, let op uw saeck’

door: Han de Jong

Nederland heeft volgens de internationale ranglijstjes één van de mooiste en beste pensioenstelsels in de wereld. Het is ook zeker een van de best gekapitaliseerd systemen in de wereld. Toch piept en kraakt het. Over een ingrijpende herziening wordt al enkele tijd nagedacht. Die zal waarschijnlijk in de aanstaande regeerperiode haar beslag krijgen. De perceptie die velen van ons pensioenstelsel hebben is veel te negatief. Die negativiteit voedt de wens tot verandering. Het valt te hopen dat veranderingen die worden aangebracht, ook werkelijk verbeteringen zullen zijn.

  • Ons pensioenstelsel is sterker en staat er beter voor dan vaak wordt beweerd.
  • Een fundamentele herziening van het stelsel moet beginnen met een bezinning op de ambitie van het stelsel. De verkiezingsprogramma’s zeggen er onthutsend weinig over.
  • De verplichtstelling en collectiviteit van beleggen worden breed gesteund. Dat is goed.
  • De doorsneepremie lijkt op de schop te gaan. Voor behoud van draagvlak lijkt dat onvermijdelijk. Dit is een meer complexe operatie dan je zo zou denken.
  • Over persoonlijke pensioenvermogens bestaat veel onduidelijkheid. Ze kunnen de bijl aan de wortel van de collectiviteit en risicodeling zijn. Daarvoor moeten we hoeden.
  • Er zullen allerlei andere keuzemogelijkheden op tafel komen in de discussie. Sommige zijn goed en wenselijk. Maar neem de waarschuwing van de SER uit 2015 hierover ter harte: veel keuzemogelijkheden hebben de pensioenresultaten in andere landen fors verslechterd.
  • Voer een principiële discussie over het waarderen van de verplichtingen en laat economische logica, niet actuariële leidend zijn.

Lees verder

170303-Stembuzz-Herziening-pensioenstelsel.pdf (158 KB)
Download