Opwaartse trend grondstofprijzen blijft intact in 2017

door: Casper Burgering , Nadia Menkveld , Georgette Boele , Hans van Cleef

De prijstrends in grondstofprijzen in de afgelopen drie maanden varieerden sterk. Energieprijzen (olie, gas) daalden sterk, terwijl de prijzen van agri-grondstoffen (tarwe, koffie, maïs) en metalen (goud, aluminium, staal, ijzererts) stegen. En sinds maart zijn de samengestelde commodity-indices scherper gedaald, door de afgenomen interesse van beleggers en de verwachte rente-verhogingen door de Fed . De vraag rest of de bedrijvigheid bij eindgebruikers dit jaar op peil blijft.

We denken dat de meeste grondstofprijzen hun opwaartse prijstrend in 2017 vasthouden. Op de korte termijn zullen de prijzen sterk onder invloed staan van de renteverhogingen door de Fed. Als de Fed de rente verhoogt, kan het sentiment verslechteren. Maar recente goede macro-cijfers geven reden voor optimisme over 2017. De bedrijfsactiviteit in de bouw, de automotive en de industrie trekt mondiaal aan. En ook de robuustheid van de wereldeconomie is een goede basis.

Maandupdate Grondstoffen-maart-2017.pdf (932 KB)
Download

Olie: Op korte termijn lagere olieprijzen
Edelmetalen: Goudprijsdaling voorbij
Basismetalen: Goede beschikbaarheid houdt de prijzen stabiel de komende weken
Ferro metalen: Overproductie wordt op korte termijn niet opgelost
Agri: Prijs granen onder druk door groter dan verwachte oogst