FX Weekly – Gematigde stijging dollar

door: Georgette Boele

  • Gematigde stijging van de Amerikaanse dollar…
  • … en herstel van de euro
  • Stijging EUR/USD later in het jaar door verwachtingen over tapering
170310-FX-Weekly.pdf (57 KB)
Download

Gematigde stijging van de Amerikaanse dollar…

Na een zwakke start begin 2017 is de dollar zijn opmars begonnen op 2 februari jl. en ongeveer met 3% gestegen ten opzichte van een mandje van valuta’s. Terwijl de tienjaars nominale rendementen op Amerikaanse staatsobligaties ongeveer terug zijn op het hoogste punt van december 2016 zijn de vijfjaars en tweejaars rendementen daar al voorbij gestegen. Daar komt nog bij dat de financiële markten nu een renteverhoging voor volgende week door de Amerikaanse centrale bank volledig hebben ingeprijsd. Alles bij elkaar genomen zou de dollar dus boven het niveau van december moeten zijn gestegen en EUR/USD zijn gedaald onder de 1,0340.

Niets is minder waar. De dollar is maar mondjesmaat geapprecieerd. Zeker ten opzichte van de euro en van de Japanse yen blijft de stijging achter bij de verwachting. Dit kan voornamelijk worden toegeschreven aan de lichte stijging van de Amerikaanse reële rente. Dat is de rente op staatsobligaties aangepast voor inflatieverwachtingen. De stijging van de nominale rendementen op staatsobligaties is gepaard gegaan met oplopende inflatieverwachtingen (vooral in de vijfjaars termijn). Hierdoor is de stijging van de Amerikaanse dollar ook gematigd gebleven. We verwachten dat deze ontwikkelingen doorgaan zodat de dollar slechts weinig zal appreciëren. Later in het jaar verwachten we dat de reële rente niet verder omhoog zal gaan en zelfs iets af gaat nemen. Hierdoor zal de dollar onder druk komen. Volgende week staat het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank op de agenda. Financiële markten verwachten een renteverhoging van 25 bp. De verwachtingen zijn hooggespannen en beleggers gaan ervan uit dat er meer duidelijkheid komt over de toekomstige renteverhogingen. Mochten dat laatste niet gebeuren, dan zou de dollar kunnen dalen.

…en herstel van de euro

Deze week was alle aandacht gericht op de beleidsvergadering van de ECB. De ECB klonk relatief optimistisch en dit stimuleerde de euro. De ECB is de beleggers erop aan het voorbereiden dat de verwachte ontwikkeling van het monetaire beleid (forward guidance) zou kunnen veranderen. Wij verwachten dat deze forward guidance in juni  naar ‘neutraal’ zal gaan. Verder verwachten we in september meer duidelijkheid over het terugdraaien (tapering)  van het aankoopprogramma en daadwerkelijke tapering vanaf april 2018. Hierdoor zien we EUR/USD in deze periode stijgen van 1,05 naar 1,15.