FX Weekly – Fed zet dollar onder druk

door: Georgette Boele

  • Begin van de week herstelde de Amerikaanse dollar…
  • …maar het Fed rentebesluit deed dit totaal teniet…
  • …en de euro profiteert
  • We verwachten dat dollarzwakte nog even aanhoudt
170316-FX-Weekly.pdf (54 KB)
Download

 Goede start van de dollar meer dan teniet gedaan door de Fed…

Vorige week vrijdag, na het Amerikaanse banenrapport, daalde de Amerikaanse dollar omdat de Amerikaanse nominale rente en de reële rente omlaag gingen. Begin deze week herstelde de dollar zich door verwachtingen in financiële markten dat de Amerikaanse centrale bank (Fed) niet alleen de rente met 25 bp. zou verhogen maar dat ze ook het signaal zou geven dat er meer dan drie renteverhogingen zouden komen dit jaar. Het herstel van de dollar was echter gering; de dollar bleef ver achter bij de stijging van vorige week. De verwachtingen van beleggers voor het Fed-besluit waren duidelijk te hoog gespannen. De Fed verhoogde de rente met 25 bp. maar ze gaf ook aan de rente in een geleidelijk tempo verder te verhogen. Dit voldeed niet aan verwachtingen van beleggers op financiële markten. Hierdoor daalden de Amerikaanse nominale rente, de reële rente en de Amerikaanse dollar. Ondanks de goede start van de week is de dollar nu de slechts presterende valuta deze week van de meest verhandelde valuta’s. Het lijkt erop dat dollarzwakte nog even aanhoudt. Sterkere Amerikaanse macro-economische data geven maar beperkt steun aan de dollar terwijl negatief nieuws een relatief grotere invloed heeft. Beleggers hebben nog steeds aanzienlijke long posities in de dollar. Mochten zij overgaan tot het deels sluiten van deze posities dan kan EUR/USD richting 1.10 stijgen en USD/JPY richting 110 dalen.

…en de euro profiteert

De euro profiteerde het meest van de zwakke dollar. Niet alleen steeg de euro aanzienlijk na de uitkomst van het Fed rentebesluit ook gaf de uitkomst van de Nederlandse verkiezingen de euro een steuntje in de rug. Het patroon van winst voor het populisme na Brexit referendum en Trumps verkiezingsoverwinning lijkt nu te zijn doorbroken. Beleggers wachten nu meer ontspannen op de verkiezingen in Frankrijk en Duitsland.