FX Weekly – De yen zet zijn beste beentje voor

door: Georgette Boele

  • De Japanse yen doet het goed dankzij kleiner renteverschil…
  • … en lichte verslechtering beleggerssentiment
  • We verwachten echter dat USD/JPY voorlopig binnen bandbreedte 110-115 blijft
  • Het herstel van het pond zet door
170323-FX-Weekly.pdf (57 KB)
Download

De yen zet zijn beste beentje voor…

De Japanse yen was de best presterende valuta deze week. Hier zijn verschillende redenen voor aan te voeren. Ten eerste heeft de yen het goed gedaan omdat het nominale en reële (nominale rente gecorrigeerd voor inflatieverwachtingen) renteverschil tussen de VS en Japan is afgenomen. Ontwikkelingen in het verschil tussen de reële rente in de VS en in Japan zijn de laatste twee jaar de belangrijkste oorzaak achter bewegingen in USD/JPY. Een daling van de reële rente in de VS is negatief voor de Amerikaanse dollar en dit werkt door in het valutapaar USD/JPY.

Ten tweede zorgde zwakte op aandelenmarkten aan het begin van de week voor enige verslechtering van het beleggerssentiment. Dit gaf ook steun aan de yen omdat het een safe-haven valuta is. Dit is een valuta waarin beleggers hun toevlucht in zoeken in onzekere tijden.

Op korte termijn blijven de bovengenoemde factoren een belangrijke rol spelen. We verwachten echter geen grote verslechtering van de stemming onder beleggers. Daarom zal de yen waarschijnlijk niet sterk stijgen. Daar komt bij dat de dollar al iets verzwakt is en een grote depreciatie. Op basis van onze verwachtingen voor de economische groei en de inflatie in de Verenigde Staten en het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank verwachten wij geen verdere depreciatie op korte termijn. Daarom verwachten we dat USD/JPY zich voorlopig binnen de bandbreedte van 110-115 blijft bewegen. Aan het einde van het jaar en begin volgend jaar zou de koers door het niveau van 110 kunnen zakken.

…en het herstel van het pond zet door

Een van de vragen die we veel krijgen, is of het Britse pond nog een grote depreciatie zal laten zien. Wij denken dat dit niet het geval is. Het schijnt ons toe dat de daling al grotendeels achter de rug is, vooral ten opzichte van de Amerikaanse dollar. GBP/USD zal naar onze verwachting in de buurt van 1,25 blijven dit jaar. De Brexit onderhandelingen gaan waarschijnlijk in de richting van een compromis over het vrij verkeer van goederen, diensten en personen. Daar komt bij dat het grootste deel van het negatieve nieuws al in de koers zit verwerkt. Beleggers hebben bijvoorbeeld extreem grote net-short posities in sterling. Dit houdt in dat zij al gepositioneerd zijn voor verzwakking van het pond. Ondanks de negatieve stemming onder beleggers heeft het pond geen nieuw dieptepunt bereikt. De munt staat over het algemeen onder druk als het zoeklicht van beleggers weer op Brexit is gericht en/of macro-economische cijfers uit het Verenigd Koninkrijk tegenvallen. De zwakte is echter meestal van korte duur en het pond is veerkrachtig. Positief nieuws heeft momenteel bovendien een grotere invloed op het pond dan negatief nieuws. Het pond is in onze ogen ondergewaardeerd ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Gebaseerd op koopkrachtpariteit zou GBP/USD rond 1,44 liggen.