Aanbodkant overheerst metaalmarkten

door: Casper Burgering

In deze publicatie: De aanbodkant in industriële metaalmarkten zet de toon en de vraag naar metalen is goed. Vertrouwen bij investeerders is hoog, maar instroom basismetaalvoorraden brengt onzekerheid. Zwaartepunt van overproductie van staal ligt in China; daar moeten inductieovens gesloten worden.

Industriele Metalen Monitor-maart 2017.pdf (417 KB)
Download

De aanbodkant in industriële metaalmarkten zet de toon en de vraag naar metalen is goed

Overproductie geeft de prijstrend weer in de cokeskolenmarkt, terwijl het aanbod in de ijzererts- en staalmarkt toeneemt. De aluminiummarkt staat in het teken van de Chinese aankondiging om 30% van zijn aluminiumsmelter capaciteit te sluiten. De kopermarkt heeft vooral te maken gehad met stakingen in de Escondida mijn in Chili, zware regenval en overstromingen in Peru en onenigheid over mijnrechten in de Grasbergmijn in Indonesië. De nikkelvoorraden zijn nog steeds relatief groot, de instroom bij LME opslaghuizen blijft stijgen en de beschikbaarheid is goed. Het sentiment in de zinkmarkt blijft positief en doordat 8% van de Chinese zinksmelter capaciteit de komende in onderhoud zal gaan.

Vertrouwen bij investeerders is hoog, maar instroom basismetaalvoorraden brengt onzekerheid

De netto positie van investeerders in basismetaalmarkten is over heel 2016 positief geweest en ook begin 2017 is dat nog steeds het geval. Kortom, investeerders hebben voldoende vertrouwen in de lange termijn vooruitzichten voor basismetaalmarkten.Momenteel hebben veel investeerders een afwachtende houding. Recentelijk zijn er meer volumes van basismetalen richting de opslaghuizen van de COMEX, LME en de Shanghai Futures Exchange (SHFE) gegaan, en die toename heeft veel investeerders iets voorzichtiger gemaakt. Zij kijken nu uit naar cijfers van grote economieën die meer duiding kunnen geven over de richting van de toekomstige vraag naar basismetalen.

Zwaartepunt van overproductie van staal ligt in China, daar moeten inductieovens gesloten worden

De vooruitzichten voor de vraag naar staal was mid-februari nog positief en dat stuwde het sentiment hoger. De oorzaak van het optimisme kwam doordat veel stakeholders ervan uit gingen dat op 5 maart het Nationale Congres in China een reeks nieuwe stimuleringsprogramma’s zou aankondigen. Maar de gepresenteerde plannen bleken minder concreet voor de staalsector. Het vooruitzicht voor de bestendigheid van de toekomstige vraag naar staal is daarmee onzekerder geworden. Voor de komende maanden zal het sectorbeeld vooral afhangen van het voornemen van de Chinese overheid om een deel van de inductieovens te sluiten. Als de overheid hierin slaagt, dan zal de mondiale staalsector meer in balans komen.