Vlog 2 ‘Bank op de Bouw’ – New Horizon

door: Petran van Heel

Vlog ‘Bank op de Bouw’

Binnen ABN AMRO hebben we vanuit de sector Bouw een serie korte en informatieve video’s (vlogs) gemaakt waarin een klant uit de bouwsector centraal staat. In iedere aflevering bezoeken we een bouwplaats en komt de Bank op de Bouw. We laten ondernemers aan het woord die innovatief en/of duurzaam ontwerpen en bouwen. Dat zijn aansprekende thema’s voor u en voor ons.

Vlog 2 – New Horizon

In deze vlog staat de circulaire economie weer centraal. Ditmaal met een focus op ‘urban mining’. De circulaire economie is een veelbesproken onderwerp. Niet alleen aan de vergadertafels bij ABN AMRO, ook bij steeds meer klanten. Het blijft bij ons niet alleen bij vergaderen en praten.  We delen graag onze eigen ervaringen met u.

In deze vlog van ‘Bank op de Bouw’ gaan we met Michel Baars van New Horizon in gesprek. We doen dat in het nieuwe ABN AMRO paviljoen dat op dit moment gebouwd wordt voor ons hoofdkantoor op de  Zuidas.

Het paviljoen is ontworpen, en wordt gebouwd,  volgens de principes van de circulaire economie. Onderdeel van die circulaire principes zijn hergebruik en upcycling. Dat is ook voor ons van groot belang.  Het is een interessant en leerzaam proces waar over alle details en materialisering echt anders nagedacht wordt.  Hiervoor hebben we voor onszelf een systematiek opgezet die elk onderdeel van het ontwerp langs de ‘circulaire meetlat’ legt.

Het hoogste punt is bereikt, er wordt nu hard gewerkt aan ‘wind en waterdicht’ en we kijken vooruit naar de afbouw én inbouw. Daar is New Horizon nadrukkelijk bij betrokken. In die circulaire economie  worden gebouwen op enig moment ook ontmanteld. Dat moet kunnen gebeuren  met behoud van de waarde van de grondstoffen en de materialen.  New Horizon is een sloop bedrijf dat geen sloop bedrijf is. Ze noemen het zelf ‘urban mining’. De bebouwde omgeving is als een magazijn vol met bruikbare grondstoffen en materialen. Die bebouwde omgeving slopen ze niet, die oogsten ze. Voor ons nieuwe paviljoen, leveren ze vers geoogste, tweedehands producten.

Bekijk de korte video en leer ook meer over circulair ontwerpen en ‘een andere manier van denken’ in de bouw.

bank bouw vlog

ABN AMRO en de circulaire economie

ABN AMRO experimenteert zelf met de mogelijkheden van die circulaire economie, ook in de bouw. Zo zijn we vorig jaar begonnen met de bouw van een circulair paviljoen tegenover ons hoofdkantoor op de Zuidas in Amsterdam en kopen we zoveel mogelijk circulair in.

In een circulaire economie gaan we zuiniger om met onze slinkende voorraad grondstoffen door producten zo veel mogelijk te recyclen. Anders dan in het huidige lineaire model – waarin we spullen maken, gebruiken en weggooien – ontwerpen we nieuwe producten op zo’n manier dat we ze makkelijker kunnen hergebruiken. Dat telt zeker ook voor de bouw. Met duurzame productie stoten we bovendien minder broeikasgassen uit. Alles bij elkaar opgeteld: circulair produceren leidt tot een beter milieu, een gezondere samenleving en een duurzamere economie.

Het paviljoen is duurzaam van fundering tot dak en van ontwerp tot exploitatie. De kennis die we op gaandeweg opdoen, delen we graag (zie ook onze website).Voor de medewerkers van het hoofdkantoor is de voortgang vanuit het raam te volgen, anders biedt de webcam van het project, of de site van BAM bouwt Mahler, uitkomst. Mocht u meer informatie willen, neem dan gerust contact op.