Stand van Food: 2016 positief afgesloten

De foodsector heeft in 2016 mooie resultaten geboekt. Zo is de productie van de voedingsmiddelenindustrie, na twee jaar van daling, in 2016  met 3,1% gestegen. Dit is de hoogste groei in vijf jaar. De afzetprijzen stegen eveneens (0,8%) en ook de omzet nam toe (0,4%). De omzet van de groothandels steeg in 2016 met 3%. Met name de groente- en fruithandelaren deden het goed (9%). De groothandel in zuivel had nog last van de lagere melkprijs in 2015/begin 2016.

De betere cijfers voor de sector food zijn aan een aantal dingen te danken. Allereerst deden wat verder in de foodketen de supermarkten en tradtionele horeca het relatief goed. Zij kregen te maken met een positieve en kooplustige consument. Hierdoor steeg de omzet van deze branches naar een hoger niveau. Met name de traditionele horeca groeide flink: met een omzetgroei van 9% in het derde kwartaal van 2016 was dit de hoogste groei in tien jaar tijd. De sector food is voor circa 70% van haar omzet afhankelijk van de export. De totale export van voedingsmiddelen groeide met 4%. De export naar Duitsland, het belangrijkste exportland voor de foodsector, groeide met 3%.

Per saldo een positief jaar dus voor de foodsector en dat was terug te zien in het aantal faillissementen dat met 3% daalde. Wel viel op dat het aantal opheffingen met meer dan 30% toenam. Het waren vooral eenpersoonszaken die ermee ophielden. De verklaring hiervoor ligt deels in het feit dat er in 2014 en 2015 veel nieuwe bedrijven bij zijn gekomen. Voor een aantal van deze bedrijven bleek de concurrentiedruk te hoog.

Meer informatie in de Stand van Food

Stand van Food: Februari (424 KB)
Download