Vertrouwen horeca-ondernemers op hoogste punt sinds eind 2010

door: Sonny Duijn

De Leisure-sector heeft vorig jaar flinke groei laten zien, onder meer in de horeca. Zo zagen snackbars en ijssalons (+9,7%), restaurants (+7,4%) en hotels (+5%) de omzet flink stijgen in 2016. Cafés (+5,7%) en cateringbedrijven (+5,4%) realiseerden eveneens groei. De consument geeft zijn geld graag uit aan ‘diensten’ als horeca. Lees meer hierover in de Stand van de Leisure, waarin ook andere branches en macro-economische indicatoren worden uitgelicht. 

Stand-van-Leisure-februari.pdf (1 MB)
Download

Het vertrouwen van horeca-ondernemers is dan ook groot. Deze groeide begin 2017 overigens verder door, naar een score van 14,9. De laatste keer dat het vertrouwen onder horeca-ondernemers zo groot was, was eind 2010.

Ook in andere delen van de Leisure-sector is groei te zien. Travel-bemiddelaars laten omzet groei zien, ook dankzij de toename aan toeristen. Touroperators zagen daarentegen de omzet met 1,2% krimpen, ook door de concurrentie van internet. Verder laat de food-service een groei van 2,2% in omzet zien. Van andere branches worden in de Stand van Leisure geen omzetmutaties weergegeven, maar wel de operationele winstmarges.

Verder heeft ABN AMRO de verwachtingen voor de economische groei in 2017 verhoogd, zoals te lezen is op pagina 9.