Circulaire inspiratie

door: Anja van Balen , Eric Zwaart

Elke dag horen we ervan, duurzaamheid, we moeten verduurzamen. Hoe doe je dat? Iedereen kan wel wat inspiratie gebruiken.

Noodzaak van circulaire economie
Als overtreffende trap van duurzaamheid wordt nu de noodzaak van een circulaire economie benoemd. Een aantal cruciale grondstoffen raken in hoog tempo op. Hergebruik is noodzaak, en dat lukt het best als je bij het ontwerp al rekening houdt met de volgende levensfase van de grondstoffen.

Schildpadje tussen de steenkolossen
Circulariteit en duurzaamheid. Het zijn lastige onderwerpen, die lijken te botsen met alle economische belangen van meer produceren en meer verkopen. Ze zijn echter nodig om de planeet leefbaar te houden en uitputting te voorkomen. ABNAMRO heeft ook een circulair leerproject; het Circulair Paviljoen. Een houten, zo circulair mogelijk paviljoen wat tussen alle steenkolossen op de Amsterdamse Zuidas als een soort schildpadje over de grond scharrelt.

Inspiratiebron
Critici zijn er genoeg. Wat is immers 1 pand ten opzichte van alle andere panden die de bank ook nog heeft? Van het ene pand moeten we het natuurlijk niet hebben, het is de inspiratie die er vanuit gaat naar alle medewerkers van de bank. Wat kun je zelf doen? Begin klein, focus, leer ervan en bouw het steeds verder uit.

Ter inspiratie voor iedereen die niet direct een nieuw pand laat neerzetten hebben we voor de sectoren zorg, overheid en onderwijs onderstaand animatiefilmpje laten maken. Hoe ga je om met strategische uitdagingen waar duurzaamheid een rol in speelt? Hoe maak je meer impact? Laat je inspireren. Staat uw organisatie ook voor een uitdagend vraagstuk? Laat het ons weten. Dan gaan we samen met u op zoek naar passende oplossingen.