FX Weekly – Geen overtuiging

door: Georgette Boele

  • De Amerikaanse dollar wisselt stuivertje met de euro deze week…
  • …maar de verzwakking van de euro gaat langzaam
  • De Noorse kroon oogt ook niet sterk
FX-Weekly-10-februari.pdf (69 KB)
Download

Euro onder druk…

In het begin van de week stond de Amerikaanse dollar nog onder druk omdat het beleggerssentiment wat verslechterde. Dit is negatief voor de dollar omdat beleggers dan meer twijfelen over de kracht van de Amerikaanse economie en de invloed van het beleid van President Trump op de economie. Naarmate de week vorderde, kwam er meer neerwaartse druk op de euro. Grotere politieke onzekerheid over de mogelijke uitkomst van de Franse presidentsverkiezingen en onenigheid tussen de Trojka en Griekenland hebben geleid tot een negatievere kijk op de eurozone en de euro. De euro daalde ten opzichte van een groot aantal valuta’s. Ondanks dit is de zwakte van de euro relatief beperkt gebleven als de prijsdalingen van obligaties van de landen in de periferie van de eurozone in ogenschouw worden genomen. Mochten obligaties van de perifere landen verder onder druk komen te staan dan zou de euro verder kunnen depreciëren. Het totale effect kan echter beduidend minder zijn als beleggers ook negatiever zouden worden over het beleid en de economie in Amerika. In dat geval zal de euro overigens vooral terrein verliezen ten opzichte van de Japanse yen, het Britse pond en de Zwitserse frank. Wij vermoeden dat de Zwitserse nationale bank, echter, de frank niet veel zal laten stijgen.

…en de Noorse kroon oogt ook niet sterk

De Noorse kroon is een van de weinige belangrijke valuta’s die het deze week slechter heeft gedaan dan de euro. Dit kwam doordat de olieprijs in het begin van de week daalde. De Noorse kroon en de olieprijs bewegen over het algemeen in dezelfde richting omdat de Noorse economie afhankelijk is van de olie-export. Dus trekt een lagere olieprijs ook de kroon omlaag. Het herstel van de olieprijzen sinds woensdag heeft de kroon ook iets omhoog geduwd. Tot grote verrassing zorgden sterke Noorse economische-groeicijfers op donderdag niet voor een flinke stijging van de kroon. Dit zou een waarschuwing kunnen zijn dat de beleggers al gepositioneerd zijn voor een stijging van de kroon. Mocht de kroon op korte termijn niet verder stijgen dan zouden beleggers onrustig kunnen worden en posities van de hand kunnen doen. Op korte termijn is de kans op dalende olieprijzen toegenomen (zie onze Energiemonitor). Dit zou kunnen leiden tot winstnemingen in de kroon. Mocht de politieke onzekerheid in de eurozone toenemen, dan zullen beleggers echter in eerste instantie de kroon zien als een mogelijkheid tot diversificatie ten opzichte van de euro. Hierdoor zou de kroon juist verder kunnen stijgen. Maar als het beleggerssentiment verder verslechtert, zullen beleggers niet meer op zoek zijn naar een diversificatie maar naar safe havens zoals de Japanse yen. Op zo’n moment gaan de minder liquide valuta’s zoals de Noorse kroon in de uitverkoop.

170210-FX1

170210-FX2