Belgische logistieke expansie in Nederland

door: Bart Banning

Bart-Banning-001

De motor van fusies en overnames draait op volle toeren. Zo steeg  het aantal transacties in 2016 opnieuw. Opvallend voor mij was het nieuws dat onze logistieke zuiderburen zeer slagvaardig aan het nieuwe jaar begonnen om hun activiteiten Nederland uit te breiden. Een transactie tussen Bpost en Post NL bleef weliswaar uit, maar hieronder een paar voorbeelden van daadkrachtige initiatieven uit verschillende hoeken binnen de sector.

  1. De Nederlandse transportgroep Van der Lee komt in Belgische handen

In januari haalde het bericht over deze overname het nieuws. Beide bedrijven zijn toonaangevend in hun tak van sport, gespecialiseerd in tanktransport binnen de chemische en petroleumsector. Door deze overname behoort Vervaeke tot één van de belangrijkste tankvervoerders van West-Europa. Volgens Frédéric Derumeaux, CEO Vervaeke is deze uitbreiding een ‘unieke kans’ om zijn werkterrein en dienstenaanbod uit te breiden.

  1. Katoen Natie breidt fors uit in Amsterdams Havengebied

In februari komt het Belgische Katoen Natie met het bericht dat zij een grote opslagloods voor cacao willen bouwen in de Amsterdamse Amerikahaven. Amsterdam is de grootste op- en overslaghaven van cacao in de wereld. Katoen Natie is sinds tien jaar bezig om zich onder meer via gerichte overnames een stevige marktpositie te verwerven in dit segment.  Zo nam het bedrijf in 2008 Unicontrol Commodity B.V. over en een jaar later Unieveem. Via de overname van Unieveem, waarvan de opslagloods ligt naast het beoogde nieuwe havenperceel, kreeg Katoen Natie een Europese marktleider in handen in de controle, ontvangst, op- en overslag van cacaoproducten, zoals cacaoboter en cacaopoeder. De focus op Nederland is overigens niet nieuw voor Katoen Natie. In 2015 nam zij het Nederlandse transportbedrijf Langen uit Elsloo over.

  1. De logistieke start-up Bubble Post begint vanaf 1 maart met groene stadsdistributie in Rotterdam

Op 24 februari kondigde BubblePost aan dat zij groene stadsdistributie in Rotterdam gaat uitvoeren. De Maasstad is, na Amsterdam en Utrecht, de derde stad waar zij koeriersactiviteiten gaat uitvoeren. Eindhoven en Breda volgen binnenkort, meldt de website van het bedrijf. Bubble Post gaat in Rotterdam voor bedrijven als Fruit at Work, Fadello, B2C Europe en Keen koeriersdiensten verzorgen. Bubble Post begon in 2013 in Gent en beschikt in België al over een distributienetwerk in dertien steden.

Of het nu ingegeven is door uitbreiding van het (Europese) geografische netwerk of juist het dupliceren van best practises op lokaal (stads)niveau, schaalvergroting zet door. De combinatie van snel veranderende markten, technologie en ook digitalisering daagt bedrijven uit om strategisch te schakelen. Het gesternte van een positief economisch klimaat en krachtige wereldhandel is hierbij een prettige bijkomstigheid. Ik ben erg benieuwd naar het nieuws op het thema fusies en overnames in de logistieke sector de komende maanden.

Net voor publicatie van dit item las ik over de samenwerking/strategisch partnership tussen Bakker Logistiek en TDL Group voor wat betreft hun Belgische en Nederlandse activiteiten.