Stand van de Industrie: Ondernemersvertrouwen flink verbeterd

door: Casper Burgering

stand SAIn deze publicatie: Toenemend vertrouwen en een stabiele mondiale economie. Ook verwerkende industrie laat mondiaal een stevig herstel zien. PMI industrie in Nederland neemt licht toe eind 2016, maar wordt amper gevoed door output en orders. Sentiment in Duitsland is goed en de orderontvangsten zitten weer in opgaande lijn.

Stand van de Industrie - januari 2017.pdf (2 MB)
Download

Het jaar is nog jong, maar er is al veel gebeurd. Zowel in positieve als negatieve zin. Positief was in ieder geval dat we op mondiale schaal bemoedigende signalen kregen voorgeschoteld vanuit de grotere economische sectoren zoals de retail, automotive, bouw en industriële sector. Ook positief – in ieder geval voor het sentiment – waren de goede macro-cijfers uit China en het optimisme over de Amerikaanse economie.

Per saldo zien we mondiaal drie verschillende groeiversnellingen voor de komende twee jaar: 1) de Chinese economie stabiliseert, 2) de economie in de VS accelereert en 3) in de EU wordt nog een gematigde groei gesignaleerd.

BBP mondiaal matrix

Maar dan zijn er nog grote risico’s, waarvan we maar hopen dat het niet escaleert. Om een aantal te noemen: het VK dat aanstuurt op een harde Brexit, onze eerste kennismaking met het Trumpbeleid en hoe het protectionisme verder vorm gaat krijgen, mogelijk drie renteverhogingen in de VS (met een sterkere dollar tot gevolg), de veenbranden in China (zoals de hoge schuldenposities, de oververhitting van de huizenmarkt, overcapaciteit, schaduwbankieren en slechte leningen) en tot slot de beleidsonzekerheid in Europa door verkiezingen in onder andere Nederland, Duitsland en Frankrijk. Dergelijke risico’s kleven aan de mondiale groeiscenario’s en zullen van 2017 ongetwijfeld een uitdagend jaar maken.

Ook in Duitsland zien we verbeteringen langzaam bovendrijven. Met name voor Nederland is het een positieve trend dat het herstel van de Duitse industrie in de komende periode krachtiger zal zijn. Aan het einde van 2016 krijgt de industriële orderintake een stevige impuls en dat het sentiment onder Duitse industriële ondernemers op dit front goed is. De sterkste dynamiek zit in de orders vanuit gebieden buiten de eurozone, hoewel de binnenlandse orders ook weer groei laten zien.

En het feit dat het sentiment in Duitsland onder industriële ondernemers is verbeterd, draagt bij aan een hoger vertrouwen onder Nederlandse industriële ondernemers. Alle vertrouwensindicatoren voor producenten staan op een relatief hoog niveau, inclusief het consumentenvertrouwen. En dat is een positieve basis voor veel industriële branches. Alleen in de basismetaalindustrie en de transportmiddelenindustrie is het sentiment nog relatief laag.

vertrouwen jan 2017De PMI voor de verwerkende industrie staat in heel Europa in de expansiefase. Het enige Europese land waar de industriële activiteit nog in de krimpfase zit is Griekenland. Daarnaast zien we ook industriële vertraging in met name Brazilië en India. Maar per saldo is de verwerkende industrie in de laatste paar maanden van 2016 goed hersteld. In Nederland is de PMI voor de verwerkende industrie in december licht gestegen op maandbasis en heeft daarmee zijn voorgaande piek van december 2013 overtroffen.