FX Weekly – Opmars van het pond zet door

door: Georgette Boele

In deze publicatie:  Opmars van het pond zet door, omdat de aandacht van beleggers verandert en ze minder vertrouwen hebben in hun short posities. De Amerikaanse dollar doet het niet goed, omdat er twijfel is over het beleid van president Trump en omdat EUR/USD veerkrachtig is

FX-Weekly-27-januari-1.pdf (219 KB)
Download

Het herstel van het pond zette door…

Vorige week zat het Britse pond al in de lift en dat ging deze week door. Sinds 16 januari heeft het pond het beduidend beter gedaan dan de andere belangrijkste valuta’s (oftewel G10 valuta’s). Dit heeft vriend en vijand verrast, ook al omdat het nieuws vooral over Brexit  ging. Wat heeft er toe bijgedragen dat het pond zo sterk hersteld is? Ten eerste is de focus op de valutamarkten weggedraaid van het onderwerp Brexit. Dit is niet omdat het onbelangrijk is, maar voornamelijk omdat het een langdurig proces is waar beleggers niet altijd geduld voor hebben. De aandacht gaat vaak snel weer naar een ander onderwerp. Dit komt ook omdat de uiteenzetting van minister-president Theresa May en de beslissing van de Supreme Court nu achter de rug zijn. De Supreme Court heeft besloten over de noodzaak dat het Britse parlement moet instemmen met het opzeggen van het EU-lidmaatschap.  De Amerikaanse president Trump en macro-economische cijfers van het VK staan nu in het middelpunt van de belangstelling.

Daar komt bij dat beleggers al negatief waren over het pond en al short posities aanhielden. De beslissing van de Supreme Court leidde tijdelijk tot verzwakking van het pond. Toen duidelijk werd dat het pond niet verder omlaag wilde, volgde een fors herstel. Dit kwam voornamelijk doordat ongeduldige beleggers minder vertrouwen kregen in hun short posities en deze daarom van de hand deden. Als men naar het bredere plaatje kijkt, lijkt het erop dat de verkoopgolf van het pond voorlopig voorbij is. Het pond is aardig goedkoop op de huidige niveaus, zeker ten opzichte van de dollar. We denken dat de munt zich verder zal herstellen tegenover de euro zodra beleggers hun verwachtingen aanpassen over het mogelijk taperen van het aankoopprogramma van de ECB en als de politieke onzekerheid in Europa in beeld komt.

…en de dollar doet het niet goed

De Amerikaanse president Trump eist veel aandacht op. Beleggers twijfelen echter of zijn maatregelen positief of negatief zijn voor de Amerikaanse dollar. Tot nu toe heeft hij voornamelijk actie ondernomen op het gebied van handelsverdragen en het bouwen van een muur tussen Mexico en de VS. Valutabeleggers zitten te wachten op details ten aanzien van het budgettair beleid. Deze week zijn de rendementen op Amerikaanse staatsobligaties opgelopen en aandelen (Dow Jones) hebben opnieuw een hoogtepunt bereikt. Deze ontwikkelingen zouden de dollar een goede steun in de rug moeten geven. De EUR/USD-koers is echter redelijk veerkrachtig omdat rendementen op Duitse staatsobligaties harder zijn gestegen dan die op Amerikaanse staatsobligaties. Een nog belangrijker factor is de verwachting over het verschil in monetair beleid tussen de VS en de eurozone. Financiële markten spelen met het idee dat de ECB eerder gaat taperen dan werd aangenomen. Mocht dit niet juist zijn en blijft de ECB verruimingsgezind (ons scenario) dan zou de koers weer onder druk moeten komen. Het inprijzen van drie rentestappen van 25bp door de Fed dit jaar zou de euro ook naar beneden moeten duwen. Kortom, we denken dat de neerwaartse druk op de euro langzaam gaat toenemen en dat EUR/USD uiteindelijk door de pariteit (koers 1 op 1) zakt. Amerikaanse BBP-cijfers vandaag en werkloosheidcijfers volgende week zijn wat dit betreft bepalend.

170127 FX

170127 FX2