FX Weekly – ECB duwt euro omlaag

door: Georgette Boele

In deze publicatie: Verruimingsgezinde ECB zorgt voor zwakkere euro en het Britse pond herstelt sterk evenals de Amerikaanse dollar

FX-Weekly-20-januari.pdf (218 KB)
Download

Verruimingsgezinde ECB zorgt voor lagere euro…

De afgelopen weken was de euro veerkrachtig door verwachtingen van beleggers dat de ECB misschien signalen zou geven wanneer te beginnen met tapering (terugdraaien aankoopprogramma). De ECB was afgelopen donderdag echter  verruimingsgezinder dan verwacht. Tijdens de persconferentie en het vragenuurtje na de bestuursvergadering gaf Mario Draghi aan dat het bestuur van de ECB het niet gehad had over het verlagen van het aankoopprogramma. Als gevolg hiervan is de euro gedeprecieerd. We verwachten een verdere daling van de koers ten opzichte van de dollar in de komende maanden. Dit zal het gevolg zijn van  uiteenlopend monetair beleid in de VS en de eurozone, een sterke economische groei in de VS en de politieke onzekerheid in de eurozone. Onze EUR/USD- prognoses voor het tweede, derde en vierde kwartaal staan alle op 0,95.

…en een sterk herstel van het pond…

In het begin van de week stond het pond sterk onder druk omdat beleggers zich weer ongerust maakten over de gevolgen van een mogelijke harde Brexit. Dinsdag jl. klonk minister-president Theresa May constructiever dan vooraf werd aangenomen. Als gevolg hiervan apprecieerde het pond aanzienlijk (iets meer dan 1%). GBP/USD is nu weer terug boven 1,23 terwijl de koers maandag jl. nog onder 1,20 dook. Het pond herstelde zich ook tegenover de euro; EUR/GBP daalde van 0,8850 naar 0,8650 (lager betekent een appreciatie van het pond). Nu deze toespraak voorbij is, kunnen beleggers zich richten op de macro-economische cijfers. Eerder in de week waren de inflatiecijfers een stuk hoger dan verwacht. Bank of England voorzitter Mark Carney heeft al aangegeven dat de rente zowel omhoog als omlaag kan gaan. Mocht de inflatie verder oplopen, dan zou de Bank of England de rente kunnen verhogen (niet ons basisscenario). Betere macro-economische cijfers zullen waarschijnlijk leiden tot een verder herstel van het pond in de komende weken. Natuurlijk spelen ontwikkelingen in de VS en de eurozone, zoals het monetair beleid van de ECB, ook een belangrijke rol.

…en van de Amerikaanse dollar

Ook de Amerikaanse dollar stond begin deze week onder druk omdat aankomend president Donald Trump zich negatief uitliet over de dure dollar, vooral ten opzichte van de Chinese yuan. Later in de week kreeg de dollar steun in de rug omdat Fed-voorzitter Janet Yellen zei dat de Amerikaanse economie sterk genoeg is om renteverhogingen aan te kunnen.  Ze waarschuwde dat er een negatieve verrassing staat te wachten als de Fed te lang wacht met het verder verhogen van de rente. Een dag later, echter, kwam de dollar weer iets onder druk omdat Janet Yellen sprak over het geleidelijk verhogen van de rente. Vandaag is de inauguratie van Donald Trump als President.  We denken dat de Amerikaanse dollar verder zal stijgen als gevolg van een sterke Amerikaanse economie, verdere monetaire verkrapping en monetair beleid dat afwijkt van dat in andere landen.

170120 FX1

170120 FX2