FX Weekly – Tijdelijke steun EUR/USD

door: Georgette Boele

In deze publicatie: De opmars van de dollar  komt tijdelijk tot stilstand maar betere Amerikaanse macro-economische cijfers zullen dollar omhoog stuwen. EUR/USD vind tijdelijk steun net boven dieptepunt 2015 maar een ‘nee’ bij het Italiaanse referendum en verruimingsgezind commentaar ECB zullen euro weer drukken.

FX-Weekly-2-december.pdf (246 KB)
Download

Opmars dollar tijdelijk tot stilstand…

We verwachten een sterke stijging van Amerikaanse economische groei en hogere inflatie. Daarom zal de Amerikaanse centrale bank haar monetair beleid verder verkrappen. Financiële markten hebben ons basis-scenario voor de Fed met in totaal van zes renteverhogingen van 25bp tot het einde van 2018 nog niet volledig ingeprijsd. Als gevolg hiervan verwachten we een verdere appreciatie van de Amerikaanse dollar. De opmars van dollar is tijdelijk tot stilstand gekomen. Dat is niet verwonderlijk na een stijging van bijna 5% sinds de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Deze week waren Amerikaanse macro-economische cijfers beter dan verwacht en we denken dat dit de komende weken en maanden door zal gaan. Met name een sterker dan verwacht Amerikaans banenrapport  vanmiddag zal kunnen zorgen voor een verdere stijging van de dollar.

EUR/USD te breken onder steunniveau van maart 2015

We verwachten dus meer druk op de euro in de komende weken en maanden. Op dit moment lijkt EUR/USD steun te vinden net het boven het vorige dieptepunt van 1,0458 van maart 2015. We denken dat dit van korte duur is. We denken dat EUR/USD door dit dieptepunt gaat zakken en zelf onder pariteit komt als gevolg van:

·          sterkere Amerikaans macro-economische cijfers (o.a. banenrapport vandaag)

·          een ‘nee’ bij het Italiaanse referendum op 4 december

·          meer verruimingsgezinde maatregelen van de ECB volgende week

·          meer renteverhogingen door de Fed in 2017 en

·          politieke onzekerheid in de eurozone dit en volgend jaar

161202-fx1

161202-fx2