FX Weekly – ECB zorgt voor volatiliteit

door: Georgette Boele

  • Herstel van de euro vóór de ECB vergadering…
  • …maar zwakte erna door verruimingsgezinde ECB
  • Veroorzakers stijging dollar wat uitgewerkt…
  • …en het rentebesluit van de Fed zal dit waarschijnlijk niet veranderen
  • Dit is de laatste FX weekly van dit jaar
FX-Weekly-9-december.pdf (64 KB)
Download

De ECB zorgt voor de nodige volatiliteit…

Tot aan de ECB-vergadering gisteren was de euro aardig aan het herstellen ten opzichte van de dollar. In de eerste plaats vond de koers goed steun rond het niveau van 1,0550 (boven het vorige dieptepunt, namelijk 1,0458 in 2015). Hierdoor gingen beleggers betwijfelen of EUR/USD dit jaar nog lager dan dit vorige dieptepunt zou uitkomen. In de tweede plaats waren de veroorzakers van de stijging van de dollar wat uitgewerkt. De stijging van de rendementen op Amerikaanse staatsobligaties was tot stilstand gekomen. Verder is een renteverhoging door de Fed volgende week al volledig verdisconteerd in de prijs. De uitkomst van de ECB-vergadering en de persconferentie zorgden echter voor de nodige volatiliteit. In eerste instantie werd de verlaging van het aankoopbedrag per april 2017 gezien als een soort ‘tapering’ (terugdraaien van het opkoopprogramma van de ECB). Hierdoor steeg de koers tot 1,0874 om vervolgens hard onderuit te gaan toen duidelijk werd dat de ECB toch verruimingsgezind was. De ECB kan nu obligaties kopen die een lager rendement hebben dan de depositorente [1] en een minimale looptijd van één jaar (was twee jaar). Als gevolg van deze verandering in sentiment daalde de koers naar 1,06.

…maar de Fed waarschijnlijk niet

De belangrijkste gebeurtenis die we nog voorzien voor 2016 is het rentebesluit van de Fed volgende week. Ondanks dat er waarschijnlijk geen verrassingen zullen zijn, wachten beleggers over het algemeen met het sluiten van de boeken tot deze vergadering achter de rug is. Zodra dit zo is, zal een deel van de openstaande posities gesloten worden. Dit zou de Amerikaanse dollar tijdelijk iets onder druk kunnen zetten. Verder zullen beleggers minder betrokken zijn bij de marktontwikkelingen tot de feestdagen voorbij zijn. Dit heeft een negatieve invloed op de liquiditeit in de markt. Een lagere liquiditeit zorgt soms voor gebrek aan beweging of soms juist voor bewegingen die veel groter zijn dan normaal.

[1] Dit is het tarief waartegen banken overtollige middelen kunnen ‘parkeren ’bij de de ECB. Deze rente wordt momenteel gezien als bodem voor de geldmarktrente.

161209-fx1

161209-fx2