“Smullen” voor ondernemers in transport en logistiek!

door: Bart Banning

foto-startknop-automotiveDe sector Transport en Logistiek is mijn speelveld binnen ABN AMRO. Een sector met een enorme diversiteit aan bedrijven die binnen de keten een cruciale positie innemen. Het is echt een leuke uitdaging om samen met mijn collega’s kennis te delen en persoonlijk ook de verbinding te maken met ondernemers uit de sector. Transport en logistiek is bovendien een sector met veel dynamiek, want de ontwikkelingen volgen elkaar in een hoog tempo op. Oplossingen liggen niet direct voor de hand. Maar stiekem is deze tijd toch ook smullen voor iedere ondernemer, toch?

Logistieke bedrijven moeten belangrijke keuzes maken, schrijft  PwC in haar visierapport Shifting Patterns – the future of the logistics industry. Verdienmodellen, digitalisering, automatisering en de juiste mensen zijn slechts enkele thema’s die nu extra aandacht verdienen. De operatie van vandaag is key, maar de veranderingen eisen meer ruimte in uw agenda voor strategische vragen. Hoe kunnen logistieke ondernemers als u de relevante uitdagingen op een goede manier verankeren in hun bedrijfsvoering?

De wil om te delen is bij uitstek geschikt voor deelnemers aan de logistieke keten

In de bijlage ‘Nieuwe Logistiek’ van het Financieele Dagblad van vrijdag 21 oktober wordt door een aantal prominente ’ondernemers in de sector verteld aan welke eisen de sector in de toekomst moet voldoen. “Sociale innovatie en ketensamenwerking staan nog in de kinderschoenen en dat belemmert innovatie” wordt gezegd. Samenwerking is nodig, maar partnerships zijn beter. Dat begint bij ons – de mens achter de cultuurverandering – en heeft te maken met gedrag en de wil om te delen. Ik denk dat dit juist een extra kans is voor bedrijven in ‘onze’ sector die immers door ketens wordt gekenmerkt. Kijk over elkaars ‘muurtje’ heen en zie welke mogelijkheden daar liggen. Beter nog, laten we het muurtje helemaal wegnemen!

Wachten of uitstellen is geen optie

Innovatieve technologieën exploderen en resulteren in nieuwe oplossingen. Drones zijn ‘live’, robotisering in magazijnen wint snel terrein en augumented reality en vision picking zijn niet langer toekomstmuziek. Deze ontwikkelingen gaan bestaande processen voorgoed veranderen. Technologie levert op haar beurt ook nieuwe uitdagingen. Sommige hiervan komen heel dichtbij de omgeving van de consument. Duurzame stadsdistributie is hiervan een voorbeeld. Er is een grote toename van het aantal af te leveren pakketten. Snel, op het door ons bepaalde gewenste tijdstip. De urgentie om dit op een milieuvriendelijke wijze te faciliteren, is tegelijkertijd enorm maar ook niet meer dan vanzelfsprekend. Het vraagt om extra oplossend vermogen en creativiteit. Verschillende disciplines moeten samen met elkaar aan de logistieke tafel. Laat u inspireren door de creatieve geesten die de start ups (Bubble Post, Buurtmus) en snelle groeiers (Picnic) hebben gerealiseerd. Niet tot morgen wachten, uitstellen is geen optie.

Logistiek is geen black box

De overheid is vaak belangrijke partner die de technologie moet faciliteren. Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu heeft hoge verwachtingen van Platooning. Een voorbeeld waarbij technologie en data veel kunnen bieden, maar ook bestaande wet -en regelgeving door een andere manier van denken meer ruimte moet gaan bieden. 2017 wordt nu al een memorabel jaar voor de Nederlandse truckwereld. Voor het eerst worden er goederen vervoerd via platooning. Ik wil hieraan nog één aspect toevoegen. Logistiek moet gezien worden als toegevoegde waarde, niet als een kostenpost. Dat is een overtuiging die bij veel bedrijven, zowel verladers als logistieke bedrijven, niet wordt onderkend. Logistiek is echter geen black box; Unilever heeft onlangs een interessante andere visie gedeeld.

Het kan echt beter

Zeker, in logistieke processen zit nog (te) veel verspilling. We zijn gezegend met de mogelijkheden die technologie en data ons gaan bieden. Samen de verspilling terugbrengen en tegelijkertijd een route inzetten naar een duurzamer en slimmer verdienmodel. Dat is dagelijks ‘food for thought’ voor logistieke ondernemers.

Wij zijn heel benieuwd hoe u hierover denkt, waar uw kansen liggen en denken wij ook graag mee hoe we dit mede kunnen faciliteren. Tijdens de beurs Transport en Logistiek in Ahoy eind november zijn wij present en spreken u graag.