FX Weekly – Verkiezingskoorts drukt dollar

door: Georgette Boele

  • De Amerikaanse presidentsverkiezingen naderen
  • Het verschil in de peilingen neemt af …
  • … waardoor de dollar onder druk staat
  • Het Britse pond herstelde
FX-Weekly-4-november-2016.pdf (61 KB)
Download

Verkiezingsonzekerheid drukt de dollar…

De laatste opiniepeilingen laten zien dat Donald Trump Hillary Clinton flink genaderd is. Het verschil in de peilingen (RealClear Politics Average Polls) is flink afgenomen. De financiële markten hebben negatief gereageerd op de toegenomen onzekerheid over de uitslag van deze presidentsverkiezingen. De stijging van Donald Trump in de peilingen en het feit dat het verschil klein wordt, hebben de Amerikaanse dollar aanzienlijk onder druk gezet. Sinds 27 oktober jl. is de dollar met 1,9% gedaald ten opzichte van een mandje van valuta’s. EUR/USD is gestegen tot 1,11 terwijl USD/JPY rond onze eindejaarsprognose van 103 beweegt.

Tot het moment dat de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen bekend is, zullen de peilingen veel invloed hebben op de dollar. Niet alleen de Amerikaanse dollar daalt. De Canadese dollar en Latijns-Amerikaanse valuta’s liggen nog meer onder vuur. De financiële markten anticiperen erop dat een eventuele overwinning van Donald Trump negatief zal zijn voor de Amerikaanse economie (ook negatief voor Canada en Mexico) en voor de handelsrelaties met Latijns-Amerika. Ons basisscenario is dat Hillary Clinton zal winnen. Mocht dit de uitkomst zijn, dan kan de dollar weer herstellen ten opzichte van de belangrijkste valuta’s. Verder zal vooral de Mexicaanse peso een comeback maken. De peso is dit jaar al met 10% gedaald. Dat komt voornamelijk door Donald Trump’s controversiële uitspraken.

…terwijl het pond in de lift zat

Het Britse pond zat duidelijk in de lift deze week en steeg met ongeveer 2,5% ten opzichte van de dollar en 0,6% tegenover de euro. In eerste instantie profiteerde het pond van de zwakte van de dollar. Later in de week speelden andere factoren ook een rol. Ten eerste waren macro-economische cijfers voor het Verenigd Koninkrijk (VK) over het algemeen sterker dan verwacht. Ten tweede bepaalde de High Court in het VK dat er een stemming in het parlement moet plaatsvinden voordat de Brexit-onderhandelingen kunnen starten. Tot slot kwam de Bank of England bijeen. Ze besloot om het monetaire beleid ongewijzigd te laten. Het werd echter wel duidelijk dat het beleid nu neutraal is. Voorheen lag de nadruk op mogelijke renteverlagingen terwijl Mark Carney nu zei dat de rente zowel omlaag of omhoog kan gaan, afhankelijk van de ontwikkelingen. De financiële markten reageerden verrast op deze wijziging in de communicatie. Dat kwam het pond ten goede. Al met al had het pond een goede week. Onze eindejaarsprognoses voor GBP/USD en EUR/GBP zijn respectievelijk 1,25 en 0,88.

161104-fx1

161104-fx2