FX Weekly – Trump geeft dollar vleugels

door: Georgette Boele

  • Verrassende uitslag presidentsverkiezingen geeft dollar vleugels
  • Euro daalde ook door zorgen over interne politieke ontwikkelingen
  • Valuta’s van opkomende markten onder zware druk door vrees voor handelsbeleid onder Donald Trump
  • Pond houdt zich staande door hoop op vertraagde Brexit
FX-Weekly-11-november-2016.pdf (62 KB)
Download

Trump geeft dollar vleugels

Net voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen herstelde de dollar omdat de kans groter leek dat Hillary Clinton de verkiezing zou winnen. Toen duidelijk werd dat Donald Trump met de overwinning aan de haal zou gaan, daalde de Amerikaanse dollar aanzienlijk. Dit was echter van korte duur. Het sentiment op de financiële markten draaide en de dollar profiteerde van hogere obligatierentes en aandelenmarkten. De dollar steeg over de gehele linie (behalve ten opzichte van het pond) en valuta’s van opkomende markten daalden scherp. Vooral de Mexicaanse peso was helemaal uit de gratie. Dit heeft te maken met eerdere uitspraken van Donald Trump over immigratie en handelsovereenkomsten.

Euro ook onder druk door referendum en verkiezingen

Met de Amerikaanse presidentsverkiezingen achter de rug, hebben beleggers nu het vizier gericht op de politieke ontwikkelingen in Europa. Er is bezorgdheid dat in Europa populistische partijen aan de macht komen. Hierdoor is de euro in waarde gedaald. Op 4 december zullen kiezers in Oostenrijk opnieuw naar de stembus gaan om hun president voor de komende zes jaar te kiezen. Tegelijkertijd is in Italië het referendum over hervorming van de grondwet. Daarnaast vinden er een groot aantal verkiezingen plaats in Europa in 2017:
– Algemene verkiezingen in Nederland op 15 maart
– Eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Frankrijk op 23 april, tweede ronde op 7 mei
– Regionale verkiezingen in Duitsland in mei en
– verkiezingen van de Duitse Bundestag in het najaar van 2017.

Op korte termijn zou de euro iets onder druk kunnen blijven. EUR/USD zou in de komende weken richting 1,07 kunnen gaan. Onze eindejaarsprognose blijft staan op 1,10 met een bandbreedte van 1,05-1,15.

Voor het pond gold: hoop doet leven

Het Britse pond heeft het verrassend goed gedaan. Deze week is het pond zelfs sterker dan de dollar. Er is een zitting van de Supreme Court op 5-8 december en er is hoop onder beleggers dat Brexit vertraagd zal worden. Dit heeft geleid tot verdere winstnemingen op short posities in het pond.

161111-fx1

161111-fx2