FX Weekly – Opmars dollar duurt voort

door: Georgette Boele

In deze publicatie: De opmars van de dollar duurt voort vooral de Japanse yen heeft het zwaar te verduren, maar ook de euro ligt onder druk. EUR/USD is op weg naar het dieptepunt van 1,0458 (maart 2015).

FX-Weekly-18-november-2016.pdf (149 KB)
Download

De opmars van de dollar duurt voort…

Aan het begin van de week kwam de waardestijging van de Amerikaanse dollar tot stilstand. Terwijl echter de week vorderde, begon de dollar weer aan kracht te winnen. Ten eerste waren macro-economische cijfers voor de VS over het algemeen beter dan verwacht. Ten tweede gaven Fed-functionarissen aan dat de rente verder omhoog kan gaan. Dit werd bevestigd door het commentaar van Janet Yellen. Een renteverhoging door de Fed in december is nu bijna volledig ingeprijsd. Daar kwam nog bij dat de rendementen op Amerikaanse staatsobligaties verder opliepen. Op korte termijn verwachten we dat het dieptepunt in EUR/USD op 1,0458 getest zal worden. Een beweging onder dit niveau behoort tot de mogelijkheden. Pariteit komt dan weer in zicht. Vooral sterkere Amerikaanse macro-economische cijfers en hogere rendementen op Amerikaanse staatsobligaties zullen hieraan bijdragen evenals meer duidelijkheid over het team rond Donald Trump. Op dit moment zijn we onze voorspellingen aan het herzien. In de komende één à twee weken zullen onze nieuwe voorspellingen worden gepubliceerd.

…en de Japanse yen ligt onder zware druk

Vooral de Japanse yen kreeg het zwaar te verduren ten opzichte van de dollar. USD/JPY is gestegen boven 110. Dit komt voornamelijk doordat het verschil in rendementen op Amerikaanse en Japanse staatsobligaties fors toeneemt. Rendementen op Japanse staatsobligaties stijgen bijna niet omdat de centrale bank dat tegenhoudt met haar beleid.