K 2016: een must see voor de kunststof-fan

door: David Kemps

Negentien gigantische hallen en drieduizend standhouders vanuit de hele wereld: de K Messe in Düsseldorf is met recht de grootste internationale vakbeurs op het gebied van kunststoftechnologie. Met meer dan zeventig stands is de Nederlandse industrie er goed en breed vertegenwoordigd.

Machines van vier verdiepingen hoog

Ik ben er vaker geweest, maar de K Messe blijft een unieke ervaring. Twee derde van de hallen staat propvol stampende, blazende en puffende machines. Van enorme kunststofspuitgieters met 6.500 kN sluitkracht, die complete autodashboards uitspugen, tot blaasextrusietorens van vier verdiepingen voor verpakkingsfolies. De organisatie verwacht 200.000 bezoekers in acht dagen. Een vrij reële schatting, lijkt me. Ik was er afgelopen donderdag en kon over de hoofden lopen.

img_2802

Alles moet smart

Vooral machinebouwers als Arburg, Engel, BMB, Reifenhäuser, Windmöller & Hölscher pakken groots uit met volledige productielijnen, inclusief toe- en afvoersystemen en assemblagerobots. De grote fabrikanten verbreden enerzijds hun productassortiment met allerlei systemen voor geautomatiseerde, interne logistiek. Anderzijds zetten ze vol in op software en slimme (online) dienstverlening, zoals onderhoud op afstand (remote maintenance), voorspellend onderhoud (predictive maintenance) en condition monitoring. De aandacht voor Smart Industry – Duitsers zeggen trouwens Industrie 4.0 – is onverminderd hoog. Ook ik ben overtuigd. Van factory tot tooling en van service tot software: álles wordt smart.

Klantwens: sneller en flexibeler, minder materialen en energie

Afnemers blijven om maatwerk vragen: snelle levering van kleinere series tegen lagere kosten. De kunststofindustrie kan hier alleen op reageren door vol te investeren in materiaal- en procesinnovatie. Dit moet leiden tot nieuwe materiaalcombinaties en recepturen voor lichtere, minder kwetsbare producten. Flexibele automatisering moet efficiënte productie van kleine series mogelijk maken.

Recycling wordt hightech

Hoewel de lage olieprijs regranulaat relatief onaantrekkelijk maakt, staan recycling en biobased kunststoffen nog volop in de belangstelling. Consumenten en grote aanbesteders vragen steeds vaker om een duurzamer alternatief. Bovendien wordt het aanbod en kwaliteit van gerecycled kunststof beter en stabieler dankzij intensieve inzameling en nieuwe, hoogtechnologische scheidingstechnieken en recepturen. In maar liefst vier hallen toonden zowel grondstoftoeleveranciers als bouwers van recyclingmachines mooie toepassingen.

Vaste plek voor 3D-printing

Behalve gespecialiseerde 3D-printerfabrikanten, zoals EOS, Stratasys en EnvisionTec, bevestigden ook grote fabrikanten als Arburg dat 3D-printing een vaste plek heeft veroverd náást de meer traditionele kunststofbewerkingsprocessen. Door technische kunststoffen als PEEK als grondstof voor 3D-printing toe te voegen, zijn nu ook toepassingen voor klein seriewerk in de scheepsbouw en automotive mogelijk. Ook waren er diverse demonstraties van 3D-geprinte metalen inserts voor in matrijzen. Door matrijzen hiermee snel aan te passen, zorgt 3D-*printing ook indirect voor lagere kosten en meer flexibiliteit.

Bizar schouwspelkdusseldorf2

Heb je iets met kunststof, dan blijft de K Messe een absolute must see. Alle innovaties van wereldwijde machinebouwers vind je er onder één dak. Daarnaast is het een bizar schouwspel: enorme machines van meerdere etages, inclusief granulaatsilo’s, die voor slechts één week worden opgebouwd. Maar het is ook een antropologisch spektakel. Overal zie je zwermen bezoekers met ‘weggevertjes’ rondzeulen: kratten, krukjes, potten en enorme bloemenvazen.