FX Weekly – Orkaankracht

door: Georgette Boele

  • In de vroege ochtend een vrije val in het Britse pond…
  • …maar ook een sterk herstel
  • Sentiment beleggers blijft drukken op het pond…
  • …maar de munt is zwaar ondergewaardeerd
  • Dollar zat in de lift door uitlatingen van Fed functionarissen …
  • …en dit gaat op korte termijn waarschijnlijk door
FX-Weekly-7-october-2016.pdf (63 KB)
Download

Vrije val van het Britse pond

De afgelopen week waren er twee belangrijke ontwikkelingen. Ten eerste verslechterde de stemming onder beleggers ten aanzien van het Britse pond. Vorige week daalde het pond ook al iets omdat de financiële markten zich ongerust maken over de ingrijpende gevolgen van de uittreding van het VK uit de EU. Deze week werd de ongerustheid alleen maar groter. Afgelopen weekend tijdens de conferentie van de Conservative Party kondigde Theresa May aan Artikel 50 voor eind maart 2017 in werking te stellen. Daarmee wordt officieel het lidmaatschap van de EU opgezegd. Daar komt nog bij dat de standpunten van de rest van Europa en het VK lijnrecht tegenover elkaar staan. Vrijdagochtend vroeg was er een dramatische val van het pond. Volgens Bloomberg was het dieptepunt 1,1841 (GBP/USD) terwijl er ook meldingen zijn dat er gehandeld zou zijn op 1,1378. De redenen voor deze scherpe daling zijn vooralsnog onduidelijk. Wel is algemeen bekend dat de liquiditeit van het pond laag is als alleen de Aziatische markten open zijn. Er wordt gesproken van een flash crash. Het pond herstelde zich echter in de loop van de ochtend. Het beleggerssentiment ten aanzien van het Britse pond blijft negatief. Gebrek aan verzoeningsgezinde uitlatingen en zwakkere macro-economische cijfers van het VK kunnen de neerwaartse druk tijdelijk verergeren. Speculatieve beleggers zitten echter al massaal in posities die profiteren van een daling in het pond. Op een gegeven moment zullen ze winst nemen en dat kan het pond sterk doen herstellen. Kijkend naar de koopkrachtpariteit is het pond zwaar ondergewaardeerd.

Dollar in de lift door uitlatingen van Fed functionarissen

De Amerikaanse dollar zat duidelijk in de lift deze week. Een aantal bestuurders van de Amerikaanse centrale bank (Fed) heeft aangegeven dat de Fed in november de rente zou kunnen verhogen. Deze uitlatingen hebben de dollar een duw in de rug gegeven. Het was de best presterende van de belangrijkste valuta (G10). De munt deed het ook goed tegenover valuta’s van opkomende markten. Vanmiddag komt het Amerikaanse banenrapport uit. Mocht dit sterker zijn dan verwacht, dan zal de opmars van de dollar nog even doorgaan. De komende dagen zijn er veel functionarissen van de Fed die hun zegje kunnen doen. Ook zullen de notulen van de vorige vergadering van de FOMC (beleidsbepalend comité van de Fed) uitkomen. Mochten deze indiceren dat een renteverhoging in de vergadering op 2 november waarschijnlijk is dan blijft de dollar het goed doen. Deze beleidsvergadering is een paar dagen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen op 8 november. Wij gaan er nog steeds vanuit dat de Fed niet in november maar in december haar rente met 25bp gaat verhogen. Onze eindejaarsvoorspelling voor EUR/USD van 1,10 blijft staan.

table-fx