FX Weekly – Euro en pond herstellen licht

door: Georgette Boele

  • De euro herstelt een beetje…
  • …en het pond ook
  • Zweedse centrale bank verrast met verruimingsgezind commentaar
FX-Weekly-27oktober-2016.pdf (63 KB)
Download

De euro apprecieert licht…

Deze week is de euro enigszins hersteld. De Canadese kredietbeoordelaar DBRS liet de rating van Portugal ongewijzigd en dit steunde de euro. Verder is het politieke risico in Spanje afgenomen wat de euro ook ten goede kwam. Ten slotte hielpen beter dan verwachte macro-economische cijfers in de eurozone de euro. De Duitse Ifo-index was bijvoorbeeld sterker dan verwacht en indiceerde dat de Duitse economie zal aantrekken in het vierde kwartaal.

De vergadering van de Amerikaanse centrale bank (de Fed) volgende week staat nu in het centrum van de belangstelling. Er is maar een geringe kans dat de Fed de rente volgende week al verhoogt. Wij verwachten dat ze in december zal overgaan tot een renteverhoging van 25bp. Dit is voor een groot deel door de financiële markten ingeprijsd. We verwachten dat de EUR/USD zich langzaam zal bewegen in de richting van onze eindejaarsprognose van 1,10. Mochten Amerikaanse macro-economische cijfers echter veel sterker uitvallen dan verwacht, dan zal de druk op de EUR/USD weer toenemen. Het is niet ondenkbaar dat dan de EUR/USD naar 1,05 zal dalen. Wij achten het evenwel onwaarschijnlijk dat de EUR/USD door 1,05 gaat breken dit jaar.

…en het pond ook

Het Britse pond is deze week ook enigszins hersteld. Eerder in de week gaf voorzitter Mark Carney van de Bank of England aan dat het monetaire beleid niet verder verruimd zal worden. Hij zei dat er grenzen zijn aan de bereidheid van de centrale bank om door de stijging van inflatie heen te kijken. Verder was de Britse economische groei voor het derde kwartaal sterker dan verwacht en dit steunde het pond ook. Mochten de Britse macro-economische cijfers positief blijven verrassen en de politieke onzekerheid iets afnemen dan is de kans groot dat speculatieve beleggers winst gaan nemen op short posities in het pond. Hierdoor kan het pond verder herstellen. Onze eindejaarsprognose voor de EUR/GBP is 0,88.

Zweedse centrale bank verrast vriend en vijand
De Zweedse centrale bank (Riksbank) was vandaag beduidend meer verruimingsgezind dan werd verwacht. Als gevolg hiervan daalde de Zweedse kroon. Ten eerste gaf ze nu aan dat de repo rente mogelijk pas aan het begin van 2018 verhoogd zal worden. Dit is een half jaar later dan ze bij de vorige beleidsvergadering aangaf. Ten tweede zei ze dat de kans op een renteverlaging is toegenomen. Voor ons kwam deze verruimingsgezindheid als een verrassing. Ten eerste groeit de Zweedse economie sterk en lijkt deze monetaire stimulering niet nodig. Het is waar dat de inflatiedruk in de afgelopen maanden iets is afgenomen maar wij denken dat het te vroeg is om tot drastische maatregelen te besluiten. Ten tweede loopt de Riksbank nu voor op de ECB, wat verrassend is. In de huidige situatie achten we het onwaarschijnlijk dat de Riksbank zal toelaten dat de Zweedse kroon aanzienlijk in waarde zal stijgen dit en volgend jaar.

161027-fx1

161027-fx2