IAA Hannover: Logistieke transformatie in een hogere versnelling

door: Bart Banning

csm_jochem_fd8e508187Jochem de Klein, Equipment Specialist Truck & Trailers bij ABN AMRO Lease
Tijdens de IAA in Hannover – ’s werelds grootste vakbeurs voor mobiliteit, transport en logistiek – presenteerden producenten een ruime keuze aan kleine en grote innovaties. Wat mij opviel, is dat er veel technische mogelijkheden zijn om ‘slim en duurzaam’ te combineren met efficiëntieverbeteringen in de logistieke keten.

Het brede aanbod maakt de investeringskeuze echter niet gemakkelijker. Ik was op de beurs om me een beeld te vormen van hoe het wegtransport van morgen eruit gaat zien. ABN AMRO Lease zoekt naar passende leaseoplossingen en daarbij is van groot belang dat de investeringskeuze goed doordacht is. Kostbare investeringen en beperkte marges zorgen voor een langere terugverdientijd. Bovendien voltrekt de logistieke transformatie zich in een hoog tempo met een nog onduidelijke richting. De combinatie van deze factoren resulteert in een aantal ontwikkelingen.

Vrachtwagen van de toekomst
Bij trekkers geven concepten een beeld van de toekomst dat mede wordt bepaald door het gebruik van verschillende brandstoffen. Elektrisch rijden is nu een volwaardige optie en de keuze uit producenten is verrassend breed. Ik dacht dat de lage dieselprijs de opkomst van duurzamere alternatieven zou vertragen, maar het tegendeel is waar. De concepten zijn technisch nog niet volmaakt, maar logistieke verbeteringen worden samengevoegd. Doordat het chassis en de aandrijvinggeheel herzien worden, is er ruimte om direct de motor, het gewicht en de toepassing te herzien. Het transport is niet meer een losse schakel in de keten, maar geïntegreerd in het proces waarbij automatische belading, aflevering, pakketinformatie en flexibele belading kunnen worden toegevoegd. Oplossingen die resulteren in meerwaarde die de hogere investeringskosten in de vrachtwagen van de toekomst rechtvaardigen.

De producenten van opleggers tonen aan dat ze een optimale mix tussen prijs en mogelijkheden kunnen bieden. Seriematige productie zorgt voor substantiële kostenverlagingen, zonder dat aan de betrouwbaarheid concessies worden gedaan. De lange gebruiksduur maakt verdere specialisatie mogelijk, zoals in mega-opleggers en onderlossers. De grote producenten slagen erin het prijsvoordeel uit te bouwen door verschillende onderdelen van de oplegger zelf te produceren, zoals de koelmotor, banden en monitoring. De kleinere producenten specialiseren zich door slimme innovaties, zoals het wegen van de lading met behulp van bandenspanning en gewichtsbesparing in het chassis.

Specialisatie creëert extra toegevoegde waarde
Bij bestelwagens bestaat de mogelijkheid om het onderhoud van vracht- en bestelwagens in dezelfde garage te verrichten. Ook is het pakket aan carrosserie-opbouwen breder dan voorheen. Elektrische bestelwagens zijn al in meerdere uitvoeringen beschikbaar. Veel ruimte is er ook voor gespecialiseerde producenten van specifieke ladingen of dienstverlening. Mijn indruk is dat technologische innovaties nog beter aansluiten op nichemarkten en de concepten voor stadsdistributie zijn inspirerend. Deze gespecialiseerde objecten resulteren in een nieuw logistiek proces, maar verschillende richtingen zijn denkbaar.

De ontwikkelingen in de openbaar vervoer-markt brengen het proces van verduurzaming in een stroomversnelling. Doordat de overheid aan vervoerders strengere eisen stelt aan duurzaamheid, komt budget beschikbaar voor ontwikkeling. Hiervan kan het wegtransport profiteren, bijvoorbeeld door het gebruik van lichtere materialen, alternatieve brandstoffen en veiligheidssystemen.

Het bekostigen van de investering kan op meerdere manieren en misschien is lease voor u een goede optie. ABN AMRO is als hoofdsponsor van de beurs Transport en Logistics actief met vele collega’s aanwezig. Wij zijn benieuwd welke doordachte keuzes u gaat maken en vertellen graag hoe wij u daarbij kunnen helpen.

naamloos

Transport & logistics Rotterdam ()