FX Weekly – Stilte voor de storm?

door: Georgette Boele

  • Elke richting ontbreekt bij de belangrijkste valuta’s…
  • … dat kan echter snel veranderen als het beleggerssentiment verslechtert…
  • …wat de yen zal steunen
  • De Noorse kroon was opnieuw de uitblinker…
  • …terwijl de Mexicaanse peso tijdelijk herstelde
FX-Weekly-30-september-2016.pdf ()
Download

Stilte voor de storm?

Misschien wel het meest opvallend op de valutamarkten van dit moment is het gebrek aan richting van de euro, de Amerikaanse dollar, de Japanse yen en het Britse pond. De stemming onder beleggers verandert nogal omdat er geen alles overkoepelend thema is. Aan de ene kant blijven de verwachtingen ten aanzien van een renteverhoging door de Fed op de achtergrond meespelen. Aan de andere kant zijn er de ontwikkelingen op politiek gebied rond Brexit en de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Daar doorheen loopt de onrust over Deutsche Bank. Dit heeft tot nu toe nog niet geleid tot een scherpe risico-aversie onder beleggers. De valutamarkten reageren momenteel nauwelijks op het nieuws. Als de ontwikkelingen rond Deutsche Bank echter zorgen voor een scherpe verslechtering van beleggerssentiment, zal de Japanse yen profiteren terwijl de euro waarschijnlijk onder druk zal komen.

De Noorse kroon zet de opmars voort…

De Noorse kroon zat opnieuw in de lift deze week. Sinds de vergadering van Norges Bank vorige week hebben beleggers hun verwachtingen over het monetaire beleid naar boven bijgesteld. Dit heeft de kroon omhoog geduwd. De stijging van de olieprijs heeft de kroon en andere valuta’s van olie-exporterende landen nog een extra duwtje in de rug gegeven. Gisteren werd bekend dat de OPEC mogelijk de productie zal vastzetten op een bandbreedte tussen de 32,5 en 33 miljoen vaten per dag. Dit moet nog wel beklonken worden op de volgende OPEC-vergadering op 30 november. Ook moet er dan nog een akkoord komen over de quota’s voor de individuele landen. De financiële markten reageerden verrast op dit nieuws en dit duwde de olieprijs omhoog. Tegelijkertijd kijken beleggers nog de kat uit de boom omdat ze twijfelen aan de hardheid van de afspraken.

…en de Mexicaanse peso herstelt wat

Sinds half augustus heeft de Mexicaanse peso het zwaar te verduren en heeft de munt meer dan 8% verloren. Deze week herstelde de munt echter enigszins. Rapporten eerder in de week dat Donald Trump in het debat onderdeed voor Hilary Clinton zorgden voor een positieve stemming ten aanzien van de munt. Ook de stijging van de olieprijs ondersteunde de peso. Maar de verrassende 50 bp. renteverhoging door de centrale bank om de inflatiedruk (via valutazwakte) te beteugelen, werd niet goed ontvangen. Als gevolg hiervan en onder invloed van het verslechterende sentiment op de financiële markten daalde de munt weer. De peso is zeer gevoelig voor de ontwikkelingen rondom de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Mocht de kans dat Donald Trump deze verkiezingen wint toenemen, dan zal de peso waarschijnlijk verzwakken. Daar komt nog bij dat de peso het meest gebaat is bij sterke Amerikaanse macro-economische cijfers.

160930-fx1

160930-fx2