FX Weekly – Fed en BoJ aan zet

door: Georgette Boele

  • Centrale bank VK (BoE) liet monetair beleid ongewijzigd
  • Nu zijn de Amerikaanse centrale bank (Fed)…
  • …en de centrale bank van Japan (BoJ) aan zet op 21 september
  • We verwachten geen verandering door de Fed…
  • …maar extra verruiming door de BoJ
FX-Weekly-16-september-2016.pdf (84 KB)
Download

Onrustig over opkomende vergaderingen centrale banken

Een duidelijke richting op de valutamarkten ontbreekt op het moment. EUR/USD beweegt zich momenteel binnen een krappe bandbreedte van 1,12-1,13. Deze week kwam het Monetary Policy Committee van de BoE bijeen. Zoals verwacht liet de centrale bank haar beleid ongewijzigd. De actie op de financiële markten vond voornamelijk plaats op de obligatiemarkten. Rentes op overheidsobligaties zijn de afgelopen week sterk gestegen. Beleggers vrezen dat de ECB en de BoJ aan hun limiet zitten qua monetaire verruiming. Verder zijn zij onrustig over de aanstaande vergaderingen van de Fed en de BoJ. Beide centrale banken beslissen over hun monetair beleid op 21 september.

We verwachten dat de Fed haar monetaire beleid niet wijzigt. We denken dat ze haar beleidsrente met 25 bp. in december gaat verhogen. Mocht de Fed duidelijk maken dat in december de rente waarschijnlijk omhoog gaat, dan zal dit de dollar ondersteunen. Een renteverhoging in december is namelijk nog niet volledig ingeprijsd op de financiële markten.

De BoJ zal hoogstwaarschijnlijk wel tot actie overgaan volgende week. Wij verwachten dat het opkoopprogramma met JPY 5-10 biljoen per jaar wordt uitgebreid en dat een breder scala aan activa zal worden opgekocht. Daarnaast voorzien wij een verlaging van de beleidsrente met 10 bp. naar ‑0,2% (zie onze Japan Watch – Zit de BoJ aan haar plafond?). Dor deze beslissing zou de Japanse yen onder druk kunnen komen. We verwachten echter dat een langdurige depreciatie tot boven 105 tegenover de dollar onwaarschijnlijk is. Zo’n verzwakking wordt door marktpartijen namelijk gezien als een goed moment om de yen te kopen. Onze eindejaarsvoorspelling voor USD/JPY staat op 103.

160916-fx1

160916-fx2