FX Weekly – Dollar fors lager dankzij de Fed

door: Georgette Boele

In deze publicatie: Dollar uit de gratie omdat Fed-functionarissen hun rentevoorspellingen naar beneden aanpasten. Dit zal echter niet leiden tot een nieuwe trend in EUR/USD. Bank of Japan (BoJ) paste beleid alleen op details aan waardoor de yen steeg. Kans op herstel pond is flink toegenomen. De centrale bank van Noorwegen was minder verruimingsgezind en dit stimuleerde de kroon.

FX-Weekly-22-september-2016.pdf (210 KB)
Download

Dollar uit de gratie

Op 21 september werd het besluit van de Amerikaanse centrale bank (Fed) bekendgemaakt. Zij liet haar monetaire beleid ongewijzigd, zoals verwacht. De persverklaring zorgde echter voor de nodige beweging van de Amerikaanse dollar. In eerste instantie steeg de dollar omdat drie leden van het beleidscomité gestemd hadden voor een renteverhoging. Het komt zelden voor dat er drie van dergelijke dissenters zijn. Dit geeft aan hoe verschillend de leden van dit comité naar het monetaire beleid kijken. Beleggers verplaatsen hun aandacht echter snel. Het feit dat de leden hun verwachtingen voor de beleidsrente voor dit jaar en de komende twee jaar naar beneden schroefden, zorgde voor een verzwakking van de dollar. Dit is een aanwijzing dat het monetaire beleid in de komende jaren minder verkrapt gaat worden dan aanvankelijk door de Fed werd geopperd. De Fed beweegt dus in de richting van de verwachtingen van de markt. De dollar was een van de slechtst presterende valuta de afgelopen week. We denken dat deze beslissing van de Fed niet zal zorgen voor een nieuwe koers op de valutamarkten. We verwachten dat EUR/USD zich de komende tijd tussen 1,05-1,15  zal bewegen. Onze eindejaarsvoorspelling voor EUR/USD blijft 1,10.

BoJ past alleen maar details aan

De BoJ voldeed niet aan de verwachting dat ze het monetair beleid agressief zou verruimen. Wij hadden verwacht dat de BoJ het opkoopprogramma met JPY 5-10 biljoen per jaar zou uitbreiden en dat de beleidsrente zou worden verlaagd met 10 bp. naar ‑0,2%. De BoJ heeft het beleid alleen op details aangepast maar heeft geen extra verruiming aangekondigd (zie onze Japan Watch – BoJ delivers no new stimulus en FX Watch – Bullish or bearish JPY?). Als gevolg hiervan herstelde de yen snel, ook doordat de dollar daalde. We verwachten dat tegengestelde drijfveren USD/JPY in een bandbreedte van 100-104 zal houden. Onze eindejaarsvoorspelling voor USD/JPY blijft 103.

Kans op voor herstel pond toegenomen

Begin van de week daalde het pond sterk omdat beleggers weer nerveus werden over de mogelijke gevolgen van Brexit. Speculatieve beleggers hebben echter al posities ingenomen die profiteren van een daling van het pond. Deze posities zijn extreem groot en er is weinig ruimte voor verdere toename. Daar komt bij dat de financiële markten een renteverlaging door de centrale bank van het VK (BoE) nog steeds voor een deel inprijzen. Een renteverlaging behoort niet meer tot ons basisscenario. Ondanks het feit dat er een groot tekort is op de lopende rekening van het VK dat gefinancierd moet worden, is de kans op een sterk herstel van het pond in de komende weken en maanden aanzienlijk. Iets betere macro-economische cijfers zouden ervoor kunnen zorgen dat beleggers hun speculatieve posities deels sluiten. Dat heeft een opwaarts koerseffect.

Centrale bank Noorwegen minder verruimingsgezind

De centrale bank van Noorwegen (Norges Bank) heeft haar monetaire beleid ongewijzigd gelaten vandaag. In een verklaring gaf ze aan dat de inflatie onverwachts hoog was en dat de economie harder groeit dan dat zij verwachtte. Wij denken dat de Norges Bank haar rente niet meer zal verlagen omdat de economie redelijk goed de scherpe daling van de olieprijs heeft doorstaan. Wij verwachten dat deze centrale bank volgend jaar de rente kan gaan verhogen dankzij een verder herstel van de economie (als gevolg van een stijging van de olieprijs) en de hoge inflatiedruk. Als gevolg van deze ontwikkelingen verwachten we een stijging van de Noorse kroon richting 8,5 tegenover de euro (2017).

160922-fx1

160922-fx2