Grondstoffen maandupdate augustus – Hogere grondstofprijzen na periode van stabilisatie

door: Georgette Boele , Casper Burgering , Hans van Cleef , Frank Rijkers

Het derde kwartaal is voor prijzen van grondstoffen slecht begonnen. Dit uit zich onder meer in een daling van de CRB-index met 5 procent sinds eind juni. Deze daling wordt grotendeels veroorzaakt door een prijsdaling van 10 procent van olie, 15 procent voor sojabonen en 10-15 procent voor aardgas. Tot aan het derde kwartaal waren de prijsstijgingen voor sojabonen en olie te ver doorgeschoten. Hierdoor zijn voorafgaand aan de zomerperiode winstnemingen gedaan waardoor prijzen naar beneden zijn gevallen. Voor de komende weken verwachten wij dat prijzen stabiliseren. Vanaf september verwachten wij dat positieve drijfveren de bovenhand weer zullen nemen waardoor prijzen voor grondstoffen weer kunnen aantrekken. Met name voor goud, zilver en olie zien wij opwaarts potentieel. Binnen de agrarische grondstoffen verwachten wij een lichte prijscorrectie voor tarwe als gevolg van productieverstoringen door forse regenval in met name Europa. Hierdoor produceert Frankrijk bijvoorbeeld ruim 20 procent minder tarwe.

Grondstoffenupdate-augustus-2016.pdf (474 KB)
Download