FX Weekly – BoE pakt het groots aan

door: Georgette Boele

  • BoE pakt het groots aan…
  • … als gevolg hiervan ging het pond hard onderuit
  • De yen steeg opnieuw nadat het Japans begrotingsplan niet aan de verwachtingen voldeed
  • Sterk Amerikaans banenrapport
  • De komende drie weken is er een zomerstop voor deze publicatie
FX-Weekly-5-aug-2016.pdf (61 KB)
Download

De Bank of England pakt het groots aan

De Bank of England (BoE) stelde gisteren niet teleur. Ze verlaagde de rente met 25bp naar 0,25% en verhoogde haar opkoopprogramma met GBP 70 miljard: GBP 60 miljard voor staatsobligaties en GBP 10 miljard voor bedrijfsobligaties. Verder worden banken gestimuleerd om de renteverlaging door te geven als zij leningen verstrekken. Dit pakket aan maatregelen zat dicht bij onze verwachting, ook al hadden wij een hoger aankoopprogramma verwacht (van GBP 150 miljard). In het vragenuurtje gaf de BoE aan dat er in de toekomst waarschijnlijk meer monetaire verruiming gaat komen om de economie verder te stimuleren. Het hele pakket was omvangrijker dan waarop de financiële markten hadden geanticipeerd: er werd alleen een renteverlaging van 25 bp verwacht. Als gevolg hiervan ging het pond hard onderuit. GBP/USD viel van 1.3340 naar 1.3120 ten opzichte van de dollar We verwachten een verdere daling van het pond richting 0,92 ten opzichte van de euro en 1,20 ten opzichte van de dollar voor het einde van het jaar.

Japans begrotingsplan voldoet niet aan de verwachtingen

Eerder in de week kondigde de Japanse overheid een pakket maatregelen aan om de economie te stimuleren. Het totale plan bedraagt JPY 28 biljoen. Slechts een klein deel hiervan betreft echter nieuwe uitgaven. De nieuwe uitgaven voor het lopende fiscale jaar bedragen JPY 4,6 biljoen. Dit bedrag was aan de lage kant. De financiële markten hadden gerekend op nieuwe uitgaven tussen JPY en 9 biljoen, maar hadden gehoopt dat het bedrag aan de bovenkant zou zitten. Als gevolg hiervan steeg de yen. De yen heeft de tendens om te appreciëren als de economische vooruitzichten tegenvallen. De yen was de sterkste valuta deze week. De USD/JPY koers nadert onze prognose voor het einde van september die op 100 staat.

Sterk Amerikaans banenrapport

Het Amerikaanse banenrapport was sterker dan verwacht en dit gaf de dollar een steuntje in de rug. We denken niet dat dit rapport er toe zal leiden dat de Fed in september de rente zal gaan verhogen. Hierdoor zal de opwaartse druk op de dollar waarschijnlijk gering blijven. Wij denken dat EUR/USD zich binnen een bandbreedte van 1,05-1,15 blijft bewegen. Onze eindejaarprognose is 1,10.

160805-FXW1

160805-FXW2