Pampus

door: Hein Schotsman

Onlangs was ik op Pampus. Nee, ik lag niet voor Pampus. Heerlijk dagje uit: frisse wind, weidse uitzichten, een leuk museum en je kunt er nog eten ook. Ik hoefde er gelukkig niet te blijven. Leven op zo’n eiland heeft ook zo zijn nadelen. Het water- en het energiebedrijf laten het afweten. En als de dag-gasten zijn vertrokken, wordt het er stil.

 

Is dat een goede metafoor voor het VK na Brexit? Met een beetje fantasie wel, vrees ik. Het wordt er een stuk stiller als dit eiland zijn banden met het vasteland doorsnijdt. De wind blijft wel waaien maar of de economie blijft draaien? De bedrijvigheid krijgt in elk geval een tik. Ik schrijf deze column vóór het referendum over Brexit. U kent de uitslag als u de column leest. Ik verwacht dat u nu denkt: deze column had niet geschreven hoeven worden want er komt geen Brexit. Maar goed, mijn verwachtingen komen wel vaker niet uit. En als ik ongelijk heb, gaan we een hoop narigheid meemaken.

 

Dat is alleen al zo omdat geen mens weet welke vorm de nieuwe relatie tussen de EU en het VK zal krijgen. Zwitsers, Turken en Noren hebben dat op heel verschillende manieren met de EU geregeld. En u kunt zich de sfeer wel voorstellen aan de onderhandelingstafel als de scheiding net is uitgesproken. Wanordelijke, langdurige onderhandelingen liggen voor de hand. Wederzijdse handelsbeperkingen ook. De Britten zullen een flinke rekening gepresenteerd krijgen. Het klimaat voor directe investeringen wordt verpest door onduidelijkheden. De onvermijdelijk lijkende verzwakking van de munt (beleggers houden niet van onzekerheid) is heel vervelend voor een land dat grote buitenlandse schulden heeft omdat het structureel meer importeert dan exporteert. Schotland gaat zich weer roeren. Misschien vinden ze het daar aantrekkelijker om bij de EU dan bij het VK te horen. In het ergste geval slaat het Brexit-virus over naar andere landen. De EU is zeer onvolmaakt maar heeft wel veel goeds gebracht. Terugkeer naar een verbrokkeld Europa is net zoiets als de kanonnen op Pampus weer gebruiksklaar maken. Een zinloze reis terug in de tijd.

 

En dan het Nederlandse bedrijfsleven. Ruim 9% van onze uitvoer gaat naar het VK. U kent de grote Nederlands-Engelse concerns. We opereren binnen de EU vaak als bondgenoten als het gaat om opkomen voor vrijhandel. Voor Nederlandse bedrijven is een Brexit slecht nieuws. Ik hoop dan ook van harte dat u inmiddels weet dat dit een overbodige column is.

 

Deze column is eerder verschenen in Globe – Magazine voor Internationaal Ondernemen (editie juli 2016)