FX Weekly – Nieuwe voorspellingen

door: Georgette Boele

In deze publicatie: Turbulente eerste helft van 2016. We hebben onze voorspellingen voor sterling, euro en yen bijgesteld. Wij voorzien een scherpe daling van sterling tot einde van het jaar… en EUR/USD hebben we ook naar beneden bijgesteld. De stijging van de yen zal in onze ogen beperkt blijven.

FX-Weekly-1-July-2016.pdf (117 KB)
Download

Turbulente eerste helft van 2016

Het eerste halfjaar van 2016 was turbulent. Aan het begin van het jaar waren financiële markten bezorgd over een sterke devaluatie van de Chinese yuan en over de staat waarin de Chinese economie verkeerde. Verder zorgde commentaar van functionarissen van de Amerikaanse centrale bank (de Fed) ervoor dat verwachtingen van renteverhogingen toenamen. Echter deze verwachtingen waren van korte duur. Sinds de uitkomst van het Brexit-referendum van 23 juni 2016 rekent niemand meer op een renteverhoging dit jaar. Kortom, voldoende ontwikkelingen in de eerste helft van dit jaar die zorgden voor uitdagende situaties op financiële markten.

Onze verwachtingen voor tweede helft van 2016

De vraag is wat nu? Eerder deze week hebben wij onze groei-, rente- en een deel van onze valutavoorspellingen bijgesteld (zie Macro Visie – Ramingen verlaagd na Brexit). We hebben onze ramingen voor het Britse pond en in mindere mate de euro naar beneden bijgesteld. Vooral het pond lijkt af te stevenen op een scherpe koersdaling, naar een dieptepunt van 1,20 tegenover de Amerikaanse dollar. Dit houdt verband met het enorme tekort op de lopende rekening van het VK en de effecten van Brexit op de economie. Wij zien sterling ook verzwakken ten op zichte van de euro naar 0,92 voor het einde van dit jaar.

Tevens hebben we onze voorspellingen voor EUR/USD en de yen aan gepast. We verwachten nu dat EUR/USD in de bandbreedte 1,05-1,15 blijft (voorheen 1,10-1,20) met een eindejaarsvoorspelling van 1,10. De verwachtingen over het monetair beleid in de VS en de eurozone en het beleggerssentiment zullen waarschijnlijk er toe leiden dat EUR/USD in deze bovengenoemde bandbreedte blijft. In ons basisscenario gaan we er van uit dat het beleggerssentiment niet scherp zal verslechteren en safe haven flows uitblijven. Hierdoor zal de Japanse yen dit jaar waarschijnlijk niet verder versterken.

Mochten de bewegingen op de valutamarkten extreem worden, dan bestaat de mogelijkheid van gecoördineerde valuta-interventies. Mocht USD/JPY weer richting 100 bewegen dan neemt het risico op valuta-interventies door het ministerie van Financiën in Japan toe. Op dit moment worden onze andere valutavoorspellingen nog tegen het licht gehouden.

160701-FX1