FX Weekly – BoJ stelt teleur

door: Georgette Boele

  • De Japanse centrale bank stelde teleur…
  • … en dit steunde de yen
  • De Amerikaanse centrale bank liet monetair beleid onveranderd…
  • … maar is wel positiever over de vooruitzichten voor de economie …
  • … toch gaf ze geen signaal dat een renteverhoging ophanden is
  • Dit laatste zorgde voor een verzwakking in de dollar
FX-Weekly-29-July-2016.pdf (61 KB)
Download

De Japanse centrale bank stelt teleur

De centrale bank in Japan (BoJ) heeft de beleidsrente en de doelstelling voor de monetary base (chartaal geld plus tegoed banken bij centrale bank) niet aangepast. Zij besloot echter wel om het aankoopprogramma te wijzigen. Ze heeft haar doelstelling voor aankopen van exchange traded funds (indextrackers) verhoogd van JPY 3,3 biljoen naar JPY 6 biljoen. Verder heeft ze haar kredietprogramma in dollars verdubbeld naar USD 24 miljard. Onder dit programma verstrekt de Japanse centrale bank via financiële instellingen middelen in dollars aan Japanse ondernemingen met activiteiten in het buitenland. Voor de volgende beleidsvergadering zal ze met een diepgaande analyse komen over de Japanse economie. De BoJ heeft nu het stokje doorgegeven aan de overheid om de economie verder te stimuleren. Haar pakket van maatregelen stelde de financiële markten teleur. De verwachtingen waren te hoog gespannen. Het was hoe dan ook moeilijk voor de centrale bank om aan deze verwachtingen te voldoen. Als gevolg hiervan steeg de yen, zoals we hadden verwacht. USD/JPY (nu 103,70) zal waarschijnlijk in de richting onze prognose voor eind september bewegen (100).

De Amerikaanse centrale bank laat monetair beleid ongemoeid

Eerder deze week kwam de Amerikaanse centrale bank (de Fed) bijeen over het monetair beleid. De Fed wijzigde haar beleid niet en de verklaring die na het besluit openbaar werd gemaakt, had een positievere toon dan voorheen. De Fed indiceerde echter niet dat tijdens de volgende beleidsvergadering de rente omhoog gaat. In eerste instantie steeg de Amerikaanse dollar omdat de vooruitzichten voor de economie gunstiger waren. De dollar daalde echter vervolgens scherp omdat de rente waarschijnlijk voorlopig niet omhoog gaat. We verwachten dat de Fed de rente ongemoeid laat tot het begin van 2017. Op dit moment schatten financiële markten de kans op een 25bp renteverhoging dit jaar in op ongeveer 50%. Wij denken dat EUR/USD zich binnen een bandbreedte van 1,05-1,15 blijft bewegen. Onze eindejaarprognose is 1,10.

160729-FX1

160729-FX2