FX Weekly – BoE kondigt verruiming aan

door: Georgette Boele

  • Positiever beleggingsklimaat…
  • …en verwachtingen over meer monetaire en fiscale verruiming…
  • …hebben de yen onder druk gezet
  • De Bank of England kondigt verruiming in augustus aan
  • Hierdoor en door afgenomen politieke onzekerheid steeg het pond
  • We verwachten dat dit van tijdelijke aard is
FX-Weekly-14-July-2016-1.pdf (54 KB)
Download

Beleggers positiever gestemd

Valutamarkten zijn deze week positief begonnen. De belangrijkste redenen zijn de volgende. Ten eerste heeft het sterker dan verwachte Amerikaanse banenrapport ervoor gezorgd dat het pessimisme over de economie is afgenomen. As gevolg hiervan zijn de kansen wat toegenomen dat de Amerikaanse centrale bank dit of volgend jaar de rente toch verhoogt. Ten tweede heeft de verkiezingswinst van de partij van premier Abe in de Japanse Senaat ertoe geleid dat verwachtingen over monetaire en fiscale verruiming flink naar boven zijn bijgesteld. Hierdoor en door een positievere stemming op de financiële markten verzwakte de Japanse yen. De yen is namelijk een safe haven valuta die door beleggers gekocht wordt in tijden van stress. We denken dat deze zwakte van de yen tijdelijk van aard is.

…en de Bank of England kondigt verruiming aan

De Engelse centrale bank (BoE) heeft de beleidsrente ongemoeid gelaten op 0,5% terwijl de financiële markten hadden gerekend op een verlaging met 25 bp. Dit resulteerde in een sterker pond. De BoE heeft echter wel aangegeven het monetaire beleid te verruimen in de volgende beleidsvergadering in augustus. Tegen die tijd zullen de eerste economische indicatoren een beter beeld geven van het mogelijk effect van Brexit op de economie van het VK. Door het aftreden van David Cameron en het aantreden van Theresa May zijn de politieke onzekerheden iets afgenomen. Theresa May heeft zelfs haar nieuwe kabinet al bekendgemaakt. De afgenomen politieke onzekerheid heeft het pond goed gedaan. Sinds vorige week donderdag is de munt met 3,5% gestegen ten opzichte van de Amerikaanse dollar. We denken dat dit herstel van tijdelijke aard is. Op een gegeven moment zullen de moeilijke onderhandelingen met de EU en zwakkere macro-economische indicatoren in het VK de stemming weer doen omslaan. We verwachten dat het pond verder verzwakt dit jaar. Onze eindejaar-prognoses voor GBP/USD en EUR/GBP zijn respectievelijk 1,20 en 0,92.

160714-FX1

160714-FX2