FX Weekly – Pond onderuit na Brexit-uitslag

door: Georgette Boele

In deze publicatie: Sterke daling van het pond na de Brexit-uitslag. De euro ook onder druk terwijl de Japanse yen, goud en de Amerikaanse dollar stegen. We verwachten meer zwakte van het pond. Meer onrust op financiële markten kan leiden tot valuta-interventies.

FX-Weekly-24-June-2016-1.pdf (149 KB)
Download

Pond onderuit na Brexit-uitslag

Het VK heeft besloten de EU te verlaten. Vanmorgen vroeg werd al duidelijk dat Brexit een feit zou worden en de uitslagen op financiële markten waren extreem. Op een gegeven moment was het pond 12% gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De euro daalde ook omdat investeerders bang zijn voor besmettingsgevaar naar Europa. De Japanse yen en de  goudprijs stegen echter omdat deze worden gezien als safe havens. USD/JPY daalde zelfs onder 100. The Amerikaanse dollar deed het ook goed behalve ten opzichte de yen.

Meer zwakte van het pond

We verwachten dat het pond verder onderuit gaat in de komende weken en maanden. De financiële markten gaan zich instellen op een zwakkere economische groei in het VK en het VK heeft een fors tekort op de lopende rekening. Daardoor is het VK erg afhankelijk van kapitaalinstroom vanuit het buitenland. Door de politieke onzekerheid en de verslechtering van de economische situatie zullen beleggers het pond waarschijnlijk van de hand doen. Zolang het beleggerssentiment op de financiële markten slecht blijft zullen de yen, het goud en de Amerikaanse dollar het goed blijven doen. Angst voor anti-Europasentiment kan de euro verder laten dalen. De aandacht is nu gericht op de Spaanse verkiezingen die zondag gehouden worden. Het ziet ernaar uit dat de politieke situatie gefragmenteerd blijft. Meer stemmen voor de Podemos-alliantie zou de euro verder kunnen drukken.

Mochten de bewegingen op de valutamarkten extreem blijven dan bestaat de mogelijkheid van gecoördineerde valuta-interventies. Mocht USD/JPY weer richting 100 bewegen dan neemt het risico op valuta-interventies door het ministerie van Financiën in Japan toe.