FX Weekly – Nervositeit rondom Brexit stijgt

door: Georgette Boele

Nervositeit rondom Brexit stijgt. Hierdoor daalt de pond en stijgen safe haven-valuta’s. De opiniepeilingen worden nauw gevolgd… en ze hebben direct invloed op het beleggerssentiment. De centrale bank in de VS was gematigder van toon… en dit duwde de dollar omlaag. De Japanse centrale bank stelde teleur door niet verder te verruimen. Hierdoor kwam er meer opwaartse druk op de yen.

FX-Weekly-17-Juni-2016.pdf (71 KB)
Download

Nervositeit rondom Brexit stijgt

De nervositeit rondom het Brexit-referendum dat op 23 juni gehouden wordt, neemt toe. Als gevolg hiervan hebben veranderingen in de opiniepeilingen direct effect op het beleggerssentiment op financiële markten. In de laatste opiniepeilingen hebben de voorstanders van een uittreding van het VK uit de EU meer de overhand gekregen.

 

160617-FX1

Hierdoor is het beleggerssentiment negatiever geworden en vluchten beleggers in zogenaamde veilige havens. Beleggingen die een hoge mate van marktliquiditeit hebben, hebben dan de voorkeur van beleggers. Bijvoorbeeld de Japanse yen, de Amerikaanse dollar en goud. Deze worden gezien als safe haven-beleggingen. Tegelijkertijd ligt het pond onder druk omdat dit het epicentra van de onzekerheid is. Maar ook valuta’s van opkomende markten en van grondstofexporterende landen daalden. Bovendien ontstond er druk op de euro omdat financiële markten rekening houden met het mogelijk oplaaien van de eurozone-crisis in het geval van een Brexit. Een veel gehoorde vraag is waarom de euro dan stijgt tegenover andere Europese valuta’s zoals de Noorse kroon, de Zweedse kroon, Poolse zloty en Hongaarse forint. De reden hiervoor is dat liquiditeit in deze valuta’s vele malen lager is dan in the euro en beleggers de voorkeur geven aan liquide valuta’s. Mochten de opiniepeilingen tot aan het referendum meer in de richting van Brexit bewegen, dan zullen de bovengenoemde bewegingen in valutamarkten doorgaan en wellicht nog sterker worden.

Centrale banken spelen ook een hoofdrol

De Amerikaanse centrale bank (Fed), liet het monetaire beleid onveranderd deze week. Maar de verklaring na het besluit en het commentaar van Janet Yellen signaleert dat renteverhogingen heel geleidelijk zullen zijn, geleidelijker dan tot nu toe werd aangenomen. Als gevolg hiervan daalde de Amerikaanse dollar en werd de opwaartse druk die kwam van vraag naar safe haven-beleggingen gedempt. De centrale banken in Japan en Zwitserland lieten het monetair beleid ook ongemoeid. Als reactie steeg de Japanse yen omdat financiële markten deels hadden gehoopt op meer monetaire verruiming. Wij verwachten meer monetaire verruiming in juli wanneer de centrale bank opnieuw bijeenkomt. De Zwitserse centrale bank verraste de markt niet en liet het beleid ongewijzigd. We verwachten dat ze doorgaat met valuta-interventies om het opwaartse potentieel van de franc te verminderen.

160617-FX2

160617-FX3