De sierteeltsector verandert snel

door: Jan de Ruyter

De strategie van veiling Royal FloraHolland voorziet in het anticiperen op een veranderende wereld. CEO Lucas Vos ziet dat de wereld sneller verandert als verwacht. Tijdens de laatste algemene ledenvergadering van Royal FloraHolland vertelde hij dat het goed gaat in de sierteelt. Door stijgende productprijzen kunnen ondernemers hun rendement verbeteren. Dit is nodig om te kunnen blijven verduurzamen en te innoveren. De veiling  moet echter zelf versnellen om de veranderingen bij te kunnen houden.

 

De veilingklok is al virtueel

De veilingklok is met “kopen op afstand” nu al grotendeels virtueel. Met kopen op afstand kunnen handelaren overal ter wereld bloemen en planten kopen op de veiling. Daarnaast kan een 24/7 digitaal handelsplatform kansen bieden om de wereld van bloemen en planten te voorzien. Deze digitalisering is een belangrijke drijver in de verandering naar nieuwe business modellen.  Royal FloraHolland is al aan het experimenteren om bloemen en planten te verkopen aan consumenten in China via Alibaba. De consument komt hierdoor ook steeds dichterbij de producenten.

 

Spreken met data

De veilingklok wordt steeds minder representatief als graadmeter voor productprijzen. Terwijl tuinders behoefte hebben aan prijsinformatie om hun verkoopprijs te bepalen. Ik vraag me altijd af waarom de prijzen uit de directe verkoop (zonder veilingklok) niet worden toegevoegd aan de beschikbare prijsinformatie voor tuinders. Daarnaast beschikt Royal FloraHolland over veel marktinformatie. Deze informatie zouden zij laagdrempelig beschikbaar kunnen stellen om hun leden te helpen om strategische beslissingen te onderbouwen. Spreken met data.

 

Start-ups

Zijn start-ups in de fintech (technologische vernieuwing voor de financiële sector) ook een bedreiging voor de financiële diensten van Royal FloraHolland ? Door de analyse van Big Data is, wellicht, in de toekomst de financiële gegoedheid en betrouwbaarheid goed te voorspellen. Via Floridata hebben exporteurs al veel inzicht in het betalingsgedrag van hun afnemers. Misschien is er hierdoor in de toekomst minder behoefte om af te rekenen via de veiling.

 

2 veilingen veranderen sneller

De snijbloementelers en potplantentelers stellen andere eisen aan hun coöperatie. De logistieke stromen lopen anders, internationale aanvoer heeft een andere impact en de houdbaarheid van het product verschilt fors. Het is natuurlijk vloeken in de kerk om de saamhorigheid in een coöperatie ter discussie te stellen, maar zouden 2 aparte veilingen niet sneller kunnen transformeren? Een schone taak voor Jack Goossens om hier als nieuwe voorzitter mede snelheid aan te geven.