Brexit heeft bovengemiddelde impact op het agrifood cluster

door: Frank Rijkers

Het onverwachte is gebeurd. Een merendeel van de deelnemers aan het referendum uit het Verenigd Koninkrijk heeft voor een uittrede uit de Europese Unie gestemd. Wat de exacte gevolgen hiervan uiteindelijk zullen zijn dat blijft op dit moment nog koffiedik kijken. Wel verwachten we dat het officiële verzoek tot uittrede pas zal worden gedaan nadat premier Cameron aankomende herfst zal aftreden. Vanaf dan kan het proces nog maximaal twee jaar duren. Tegelijkertijd zorgt deze onzekerheid voor nervositeit op de financiële markten. Handelsbeurzen staan vandaag flink in het rood en beleggers stappen massaal uit meer risicovolle beleggingen. Het pond sterling verloor zo’n 12% tegenover de Amerikaanse dollar en bereikte de laagste stand sinds 1985. Ook de euro moest inleveren als gevolg van de zorgen over de toekomst van Europa, terwijl de koers van de Japanse yen en de goudprijs werden opgedreven door de vraag van beleggers naar veilige alternatieven.  De turbulentie op financiële markten zal de komende periode van onzekerheid rondom de voorgenomen scheiding tussen de Britten en de EU nog wel aanhouden. Wij verwachten dat dit ook een negatieve impact op de uitvoer van landbouw- en voedselproducten zal hebben, waarvoor het Verenigd Koninkrijk een belangrijke handelspartner is.

Verenigd Koninkrijk derde belangrijkste handelspartner

Zoals bekend is het Nederlandse agrifood-cluster voor het overgrote gedeelte afhankelijk van de uitvoer van producten. De belangrijkste exportlanden voor “Nederlands” product zijn respectievelijk Duitsland, België en op de derde plaats het Verenigd Koninkrijk. Met een totale uitvoerwaarde van ruim 7,9 miljard euro heeft het VK een belang van 10 procent in de totale agrifood-uitvoer vanuit Nederland.

Brexit_Agrifood_1

Vlees-, AGF-, Graan-, Sierteeltproducten en dranken worden het hardst getroffen

Van alle agrifood-producten die vanuit Nederland hun weg elders in de wereld vinden is de verwachting dat vlees-, AGF-, graan-, sierteeltproducten en dranken het hardst worden getroffen door de onzekerheid die is ontstaan door de Brexit. Met aandelen in de totale uitvoer van respectievelijk 17, 13, 13, 14 en 11 procent is het Verenigd Koninkrijk bovengemiddeld van belang voor de uitvoer van deze producten.

Brexit_Agrifood_2

En nu?

En nu is het afwachten. Zelf gaan wij uit van een viertal scenario’s waarin het uiteindelijk zou kunnen eindigen. Deze zijn hier te lezen. De verwachting is verder dat het Britse Pond voorlopig zwak zal blijven door alle onzekerheid die momenteel is ontstaan. Hierdoor wordt het voor Britten relatief duurder om producten te importeren, waardoor de vraag naar verwachting zal afnemen. Ondernemers in de voedselketen zullen zich hiervan bewust zijn en op zoek gaan naar alternatieve afzetkanalen..