Voeg waarde toe bij cloudtransitie

door: Steven Peters

Hoewel economische groei in Nederland voor inhaalinvesteringen heeft gezorgd, loopt de verkoop van pc’s terug. Tegelijkertijd is de transitie naar mobiele devices en cloud computing in volle gang. Dat vraagt om nieuwe hardware-configuraties. Groothandels moeten op zoek naar nieuwe manieren om waarde toe te voegen en groei mogelijk te maken.

Succesvolle ondernemers realiseren groei door nieuwe diensten aan te bieden. Denk aan verhuur, betalen voor gebruik en betere IT-services. Zo biedt de vraag naar andere hardware en vaardigheden bij een transitie naar de cloud kansen.

Het draait niet meer om pc’s
Laptops en desktops zijn het enige deelsegment binnen Hardware waarin de bestedingen dalen. Volgens onderzoeksbureau Gartner zijn er 65 miljoen pc’s verkocht in het eerste kwartaal van 2016. IDC schat dit aantal iets lager in, op 60,6 miljoen. Daarmee dalen de pc-verkopen voor het zesde jaar op rij. Grote pc-fabrikanten als IBM, Sony en Toshiba hebben hun pc-divisie inmiddels afgestoten en lijken daar nu de vruchten van te plukken. Marktleiders HP en Lenovo vangen de klappen op.

Mkb-cloud biedt kansen
De verschuiving van hardware ‘on-premises’ naar private en publieke cloudoplossingen neemt nog steeds toe. Op de zakelijke markt wordt de omzet vooral gestuwd door netwerkapparatuur. Bestedingen aan servers en high-end systemen op locatie nemen af, terwijl cloud-oplossingen sterk in de lift zitten. Richt u dus minder op lokale netwerk- en serverapparatuur, en meer op ‘cloudgerichte’ producten en adviezen.

Consumenten: nu impasse, straks interessant
Groei moet uit de zakelijke markt komen. Want hoewel de koopkracht toeneemt, blijven de bestedingen van consumenten aan IT-hardware naar verwachting beperkt. De tabletmarkt is verzadigd. En dat er nog steeds geen nieuw massa-gadget op de markt is gebracht, blijft een probleem. Op de smartphonemarkt is een trend naar goedkopere modellen te zien. Bovendien rekken consumenten de levensduur van pc’s, tablets en smartphones op, bijvoorbeeld door ze door te geven. Hardwaregroothandels als Infotheek en het op consumenten gerichte Leapp spelen hier handig op in met refurbished apparatuur.

Op de langere termijn kan de verkoop van IT-hardware op de consumentenmarkt wel weer groeien, aangedreven door het Internet of Things. Een groeiend aantal apparaten krijgt een internetverbinding. Toch zal onder consumenten de adoptie van ‘IoT’ op korte termijn beperkt zijn.