Vinex-wijk heeft nog toekomst

door: Madeline Buijs

Vinex-wijken zijn iets van de jaren negentig en het decennium erna toen er veel grootschalige wijken werden gebouwd bij de grote steden. Zoals Leidsche Rijn bij Utrecht, Wateringse Veld en Ypenburg bij Den Haag en IJburg bij Amsterdam. In Leidsche Rijn woonden in 2015 maar liefst 81.000 mensen. Maar ook in de kleinere plaatsen in de Randstad werden grote wijken gebouwd.

Ik heb altijd gedacht dat na de crisis in de bouw de grote wijken niet meer terug zouden komen. Waarom? De groei van het aantal huishoudens neemt af, waardoor er in de toekomst minder nieuwe woningen nodig zijn. Ik verwacht veel meer van het binnenstedelijk bouwen en het transformeren van bestaande gebouwen. Zowel jong als oud woont graag in de stad met goede voorzieningen in de buurt. Zeker gezien het feit dat alleen de groep alleenstaande huishoudens in de bevolkingsprognose stijgt, is dit een logische ontwikkeling. Deze groep woont ook in kleinere woningen, terwijl in de Vinex-wijken meestal grotere woningen staan.

Worden er dan helemaal geen Vinex-wijken meer gebouwd? Jawel, in Amsterdam. Veruit de meeste woningen in Amsterdam werden in 2015 gerealiseerd op uitleglocaties van 200 of meer woningen. Dit ging om ongeveer 3.000 woningen. Amsterdam is samen met Leiden de enige gemeente waar dit aantal is toegenomen sinds 2012. Gezien de ontwikkeling van de woningmarkt en de vraag naar woningen daar is dit geen verrassing. Met alleen binnenstedelijk bouwen red je het simpelweg niet in Amsterdam. De verwachting is dat er tot en met 2040 ruim 122.000 huishoudens bij zullen komen in Amsterdam. Die zullen ergens moeten wonen en het woningtekort in Amsterdam loopt richting 2040 alleen maar op. Met dank aan de woningmarkt in Amsterdam heeft de Vinex-wijk in Nederland nog een toekomst.

Deze column verscheen eerder in Cobouw op 3 mei 2016